Sheshan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blikk opp mot Sheshanbasilikaens spir

Sheshan, også kjent som Xixiashan eller Zose, er et lite fjell ved Songjiang nær Shanghai i Kina som er mest kjent som et katolsk valfartsmål for Maria-valfarter fra hele Kina. Høydepunktet er den 24. mai.

Fjellet ligger i en idyllisk skog med skogsveier og rislende bekker, og har to topper, en vestlig og en østlig. Det høyeste er på 100 meter over havet, slik at det i Norge vel ville blitt kalt en ås eller en høyde, selv om ordet fjell (shan) brukes på kinesisk.

Ifølge en gammel legende bodde det en eneboer her med familienavnet She, derav Sheshan. Under Sung-dynastiet var det store og små templer her; idag er det kun tilbake en liten pagode som er det eneste som er igjen av tempelet Puzhao.

I 1720 var Kangxi-keiseren på reise forbi, og han gav fjellet navnet Lansunshan (De blåaktige bambusskudds fjell).

Ved høydens fot er ordene De kristnes hjelp hugget inn på hovedporten. På vei opp til toppen kommer man halvveis oppe til en kirke bygget i 1894. Inskripsjonen der sier: «Hvil deg lit ved dette lille kapell halvveis opp til toppen og frembær din barnlige pietet. Stig så noen trinn lenger opp og trygle om Guds Mors miskunn». Her er det tre paviljonger med statuer av jomfru Maria, Josef og Jesu Hellige Hjerte. Bygningene bak kirken huset et katolsk presteseminar mellom 1982 og 1986, et regionalseminar for kandidater fra bispedømmet Shanghai og for bispedømmene i provinsene Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Shandong, Fujian og Jiangxi. Etter at prestestudentene flyttet til et større anlegg nedenfor høyden, er det gamle seminaret blitt et gamlehjem, Guanqi konvalesenshjem (åpnet oktober 1988).

Videre opp mot toppen kommer man forbi en statue med Jesus i Getsemane, fra 1907, og de 14 korsveistasjoner. I 1863 kjøpte den katolske kirke i Shanghai land på vesthellingen av Sheshans topp, og i august 1866 ble det bygd en åttekantet paviljong med et alter og en statue av Vår Frue. Fra 1871 til 1873 bygde man en kirke på selve toppen, og den ble dedisert til «Vår Frue de kristnes hjelp».

Arbeidet på den nåværende Mariabasilikaen begynte i 1925, og pågikk i ti år. Den ble dedisert 16. november 1935. Arkitekt og byggmester var den portugisiske jesuittprest Diniz. I 1946 fikk gav Vatikanet kirken rang som Basilica minor.

Basilikaen er vestvendt, har en lengde på 56 m, en bredde på 25 m, og et hvelv i 17 m høyde. Spiret er på 38 m. Alteret er av marmor. Kirkens grunnplan er korsformet.

Under kulturrevolusjonen ble basilikaen og tilliggende bygninger enten ødelagt eller konfiskert til annet bruk. I mai 1981 ble Sheshanbasilikaen gitt tilbake til Shanghai bispedømme. Bispedømmet restaurerte anlegget, og fikk også offentlig støtte til det. Den 1. mai 2000 ble en ny mariastatue på 3,87 m. på basilikaens spir som erstatning for den originalstatue som var blitt ødelagt under Kulturrevolusjonen. Mange tusener overvar den takksigelsesmesse som biskop Aloysius Jin Luxian av Shanghai feiret ved den anledning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]