Alfonso III av Portugal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alfonso III av Portugal
Konge av Portugal og Algave
Født5. mai 1210
Coimbra
Død16. februar 1279 (68 år)
Alcobaça?
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Monarch of Portugal (1248–1279)
  • comte de Boulogne (1235–1253) Rediger på Wikidata
EktefelleMatilda II av Boulogne
Beatrice av Castilla
Partner(e)Madragana Ben Aloandro
FarAlfonso II av Portugal[1]
MorUrraca av Castilla
SøskenEleonore av Portugal (søster)
Fernando av Portugal (bror)
Sancho II av Portugal (bror)
Barnbl.a.:
NasjonalitetKongedømmet Portugal
GravlagtAlcobaça-klosteret
Annet navnAlfonso
Regjeringstid4. januar 124816. februar 1279
Våpenskjold
Alfonso III av Portugals våpenskjold

Afonso III av Portugal (født 5. mai 1210, død 16. februar 1279) var den femte konge av Portugal. Han var den andre sønnen til kong Afonso II av Portugal og hans hustru, Urraca av Castilla. Han etterfulgte sin bror, Sancho II av Portugal, som ble avsatt grunnet misnøye den 4. januar 1248. Afonso III styrte fram til sin død og var den første som benyttet tittelen «konge av Portugal og Algarve» etter erobringen av den sørlige delen av dagens Portugal fra maurerne og således fullførte portugisisk Reconquista og flyttet hovedstaden til Lisboa.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Afonso ble født i Coimbra i Portugal, men som den andre fødte sønn av kong Afonso II var han ikke forventet å arve tronen da hans eldre bror Sancho var kronprins. Afonso levde derfor hovedsakelig i Frankrike, hvor hans stamfar Henrik av Burgund kom fra. Der giftet han seg med Matilda II av Boulogne, arving av Boulogne, og ble således greve av Boulogne, Mortain, Aumale og Dammartin-en-Goële jure uxoris (ved retten til sin kone).[2]

Konge av Portugal[rediger | rediger kilde]

Mynt preget av Afonso III.

I 1246 ble konfliktene mellom hans bror, kongen av Portugal, og kirken utålelig. Pave Innocens IV beordret deretter Sancho II til å bli fjernet fra tronen og erstattet av greven av Boulogne. Afonso kunne ikke nekte å følge pavelig ordre og reiste til Portugal. Ettersom Sancho ikke hadde vært en populær konge var det ikke vanskelig for portugiserne å forvise ham fra landet. Han dro til Toledo hvor han døde uten arvinger.[3] Inntil sin brors død, og hans eventuelle kroning hadde Afonso hatt og benyttet tittelen Visitador, Curador e Defensor do Reino («Overoppsyn, verge og forsvarer av kongedømmet»). For å kunne overta tronen var han nødt til å abdisere fra sine rettigheter til grevskapet Boulogne i 1248.

I 1253 skilte han seg fra sin franske hustru Matilda for å kunne gifte seg med Beatrice av Castilla. Hun var en datter utenfor ekteskap av Alfonso X, konge av kongedømmet Castilla, og hans elskerinne Mayor Guillén de Guzmán. Ekteskapet var den tradisjonelle portugisiske dynastiske alliansen med Castilla.

Fast bestemt på ikke å begå de samme feiltagelsene som sin bror, viste Afonso III særskilt oppmerksomhet til hva middelklassen, bestående av handelsfolk i byene og små landeiere, hadde å si. I 1254 i byen Leiria holdt han det første Cortes, rådsmøte bestående av representanter fra adelen, middelklassen, geistlige og representanter fra alle distrikter. Han opprettet også lover som hadde til hensikt å legge begrensninger for overklassen å misbruke sin makt og myndighet på de laveste samfunnsklassene. Han grunnla også flere byer, ga bystatus til andre og omorganiserte den offentlige administrasjonen.

Da han følte seg sikker på tronen gikk han videre med å erklære krig mot de muslimske samfunnene som fortsatt okkuperte den sørlige delen av det som i dag er Portugal. I hans styre ble Algarve i 1272 en del av kongedømmet etter erobringen av Faro ved sørkysten av Portugal, den siste mauriske rest på portugisisk jord fjernet, og den portugisisk Reconquista var fullført.[4] Deretter flyttet Portugals hovedstad fra Coimbra og til Lisboa, hvor den har vært siden.[5] En statue av Alfonso som løfter et kors står symbolsk i Faro i dag.

Etter erobringen av Faro og Algarve, måtte Afonso III ta seg av den politiske situasjonen som oppsto med nabolandet Castilla som mente at de nyerobrede landområdene til Algarve burde være kastiljansk, ikke portugisisk. Det ble begynnelsen til en rekke kriger mellom de to kongedømmene inntil det i 1267 ble inngått en avtale mellom svigerfar Alfonso X av Castilla og hans svigersønn Afonso III av Portugal som ble signert i Badajoz. Den som slo fast at den sørlige grensen mellom Castilla og Portugal skulle være elven Guadiana, slik det fortsatt er.[6][7]

Afonso døde i 1279, men om det var i Alcobaça (mest sannsynlig), Coimbra eller Lisboa, er usikkert. Hans etterfølger var sønnen Denis av Portugal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ EL / Alphonse[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Biography of King of Portugal Alfonso III» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine., Thebiography.us.
  3. ^ «Sancho II of Portugal», Findagrave.com.
  4. ^ The History of the Languedoc: The Moors (or Saracens)
  5. ^ Poddar, Prem; Patke, Rajeev Shridhar; Jensen, Lars (2008): A Historical Companion to Postcolonial Literatures: Continental Europe and Its Empires, Edinburgh University Press, s. 479
  6. ^ «Border: Portugal-Spain». Arkivert fra originalen 12. april 2021. Besøkt 18. mai 2015. 
  7. ^ O'Callaghan, Joseph F. (1983): A History of Medieval Spain. Cornell University Press,. ISBN 0-8014-9264-5, s. 369

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chisholm, Hugh, red. (1911): «Alphonso». Encyclopædia Britannica (11. utg.). Cambridge University Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Sancho II av Portugal

Monarker i Portugal
1248–1279
Etterfølger
Denis av Portugal