Algarve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Algarve
LandPortugals flagg Portugal
HovedstadFaro
Areal4 960 km²
Befolkning438 864 (2018)
Bef.tetthet88,48 innb./km²
Nettsidewww.algarvepromotion.pt/
Kart
Algarve
37°00′52″N 7°56′07″V

Algarve er Portugals sørligste region. Algarve er sammenfallende med distriktet Faro, som består av 16 kommuner. I Algarve ligger blant annet byene Faro, Albufeira, Lagos, Olhão, Tavira, Portimão og Silves. Algarve er den sørligste regionen på det kontinentale Portugal og har et areal på 4 997 km2. Regionen har 467 495 faste innbyggere (2021)[1], og omfatter 16 kommuner (concelhos eller municípios på portugisisk).

Regionen har sitt administrative senter i byen Faro. Der ligger både regionens internasjonale flyplass (med IATA-forkortelsen FAO) og det offentlige universitetet, Universitetet i Algarve. Regionen faller sammen med Faro-distriktet og er delt inn i to soner, en mot vest (Barlavento) og en annen mot øst (Sotavento). Turisme og relaterte aktiviteter er omfattende og utgjør hoveddelen av Algarves sommerøkonomi. Produksjon av mat, som inkluderer fisk og annen sjømat samt ulike typer frukt og grønnsaker som appelsiner, fiken, plommer, johannesbrødbelg, mandler, avokado, tomater, blomkål, jordbær og bringebær, er også økonomisk viktig i regionen. Algarve har også mye korkproduksjon fra distriktets mange korkeiker

Algarves høyeste punkt er Fóia med en høyde på 902 meter.[2] Det er en del av Serra de Monchique-fjellkjeden og ligger på 37.314795 ° N 8.596244 ° W i Monchique kommune.

Selv om Lisboa overgår Algarve når det gjelder turismeinntekter, regnes Algarve fortsatt totalt sett for å være den største og viktigste portugisiske turistregionen, etter å ha mottatt anslagsvis 7,1 millioner turister i 2017. Befolkningen tredobles i høytiden på grunn av sesongbaserte innbyggere. På grunn av høye standarder for livskvalitet, hovedsakelig når det gjelder sikkerhet og tilgang til offentlige helsetjenester, samt på grunn av kulturelle faktorer og betydelig gode værforhold, blir Algarve stadig mer ettertraktet, mest av sentral- og nordeuropeere som en fast sted å bosette seg. Flere studier og rapporter har konkludert med at Algarve er blant verdens beste steder å pensjonere seg.

Algarve er den fjerde mest utviklede portugisiske regionen – i 2019 ble den plassert på fjerde plass av syv regioner med en menneskelig utviklingsindeks[klargjør] (HDI) på 0,847 (Portugals HDI-gjennomsnitt var 0,864 i 2019). Med et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 85,2 % av EU-gjennomsnittet, har innbyggerne i Algarve samlet sett den nest høyeste kjøpekraften i landet, bak Lisboa.

Referanser[rediger | rediger kilde]