Dammartin-en-Goële

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dammartin-en-Goële
Dammartin-en-Goële
Rådhuset i Dammartin-en-Goële

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionÎle-de-France
DepartementSeine-et-Marne
StatusKommune
Areal8,97 km²
Befolkning8 464 (2012)
Bef.tetthet943,6 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

172
169
ArrondissementMeaux
Ordfører
(maire)
Michel Dutruge (2014–2020)

Dammartin-en-Goële
49°03′15″N 2°40′53″Ø

Dammartin-en-Goële er en kommune i departementet Seine-et-Marne i regionen Île-de-France. Kommunen ligger ca. 30 km nordøst for sentrum av Paris, og ti kilometer fra Paris' hovedflyplass, Charles de Gaulle internasjonale lufthavn. Innbyggerne i kommunen kalles for Dammartinois.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Dammartin stammer fra Domnus Martinus, Martin av Tours, som kristnet regionen på 300-tallet.

Den første greve av Dammartin som er kjent fra historieske nedtegnelser var en viss Hugh, som tok kontroll over landsbyen på 900-tallet. Men senere overtok en annen slekt overherredømmet. Renaud I, greve av Dammartin (død 1227), var med i den koalisjon som ble knust av kong Filip August i slaget ved Bouvines (1214). Han hadde to arvinger, hvorav den eldre, Maud (Matilda eller Mahaut), giftet seg med Philip Hurepel, sønn av Filip August, og den andre, Alix, giftet seg med Jean de Trie, i hvjs linje fylket ble gjenforent etter Filip Hurepels sønns Alberics død.

Ved arv gikk fylket over til husene Fayel og Nanteuil, og på 1400-tallet ble det ervervet av Antoine de Chabannes (død 1488), en av kong Karl VIIs nærmeste, da han giftet seg med Marguerite, arving etter Reynald V av Nanteuil-Aci og Marie av Dammartin. Denne Antoine de Chabannes, greve of Dammartin på grunn av hustruen, kjemper under Jean d'Arcs fane, ble en leder for de såkalte ecorcheurs, tok del i krigen mot Ludvig XI, og deretter for ham mot burgunderne. Stiftskirken i Dammartin ble stiftet av ham i 1480, og hans grav er der.

I 1632 ble fylket konfiskert av Ludvig XIII og gitt til prinsene av Conde.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

frankrikestubbDenne frankrikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.