Mortain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mortain
Klosteret Abbaye Blanche

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionNormandie
DepartementManche
ArrondissementAvranches
KantonMortain
Statustidligere kommune
Opphørt31. desember 2015
Postnummer50140
Areal7,44 km²[1]
Befolkning1 531[2] (2018)
Bef.tetthet205,78 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

327
102
Høyde o.h.232 meter
Nettsidewww.ville-mortain.fr
Kart
Mortain
48°38′52″N 0°56′27″V

Mortain er en by og tidligere kommune i departementet Manche i regionen Normandie nordvest i Frankrike. Byen ligger på fjellknaus over Cance, en bielv til Sélune, og er 232 meter over havet.

Den 1. januar 2016 ble Mortain slått sammen med kommunene Bion, Notre-Dame-du-Touchet, Saint-Jean-du-Corail og Villechien til den nye kommunen Mortain-Bocage.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Mortain var i løpet av middelalderen et viktig fylke (comté), reservert for det regjerende huset av Normandie, se Liste over grever av Mortain. Rundt 1047 ble det bostedet for Robert, sannsynligvis en illegitim sønn av Rikard I av Normandie. Han ble etterfulgt av William Warlenc («Avtakende») som sannsynligvis var hans sønn. I eller omtrent 1049 tok hertug Vilhelm den fra William Warlenc og ga den videre til sin halvbror Robert, som fra da av ble kjent som «greve av Mortain». Dennes store eiendommer i England etter erobringen i 1066 ga navnet til «lille avgifter av Mortain» som skyldte mindre føydal tjenester enn andre. Robert ble etterfulgt som greve av sin sønn William, greve av Mortain, som senere gjorde opprør mot hertug Vilhelms sønn og sin fetter, Henrik I av England. William stilte seg på Robert Curthoses side i kampen mot den engelske kongen, men tapte i slaget ved Tinchebray i 1106 og mistet dermed alle sine titler og eiendommer.

Minnesmerke for 30. amerikanske infanteridivisjon.

Noen år senere ga Henrik I tittelen og byen til sin nevø Stefan av Blois, som selv ble konge da Henrik døde i 1135. Da Stefan døde i 1154 ble hans overlevende sønn William av Blois den neste greve av Mortain, men da William døde barnløs i 1159 gikk tittelen igjen tilbake til tronen og Henrik II av England. Da Rikard I av England ble kronet i 1189 ga han tittelen og byen til sin bror Johan som fra da av ble kjent som greve av Mortain inntil han seg selv overtok den engelske trone i 1199. Med hans tap av Normandie gikk også grevskapet Mortain tapt, men etter gjenerobringen av provinsen av Huset Lancaster ble Edmund Beaufort, et barnebarn av John av Gaunt, gitt tittelen greve av Mortain og tiltalt som så inntil 1441 da den daværende greven ble gjort til jarl av Dorset.

Ødelagt tysk pansret kjøretøy fra kampene i 1944.

I august 1944 ble Mortain stedet for et viktig slag mellom tyske og amerikanske styrker under den andre verdenskrig. I løpet av en periode på seks netter kjempet den 30. amerikanske infanteridivisjonen tappert (med en radio med døende batterier) mot et tysk motangrep (Operasjon Lüttich) for å bevare gjennombruddet etablert i Operasjon Cobra.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Sognekirken St Evroult er et praktfullt på overgangsstilen fra tidlig på 1200-tallet. Rett ved byen ligger klosteret Abbaye Blanche som ble grunnlagt som et benediktinerkloster i 1105 og kort tid etter knyttet til Cîteaux. Kirken er et godt eksempel på en klosterkirke fra cistercienserordenen, og deler av 1100-tallets kloster er fortsatt bevart. Ruinene av en festning som en gang var hjemmet til den grusomme Guillaume de Mortain og stedet for «Goeblins åpning», en hule og en undergrunnstunnel.

Kjente personer fra Mortain[rediger | rediger kilde]

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Mortain

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[4]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]