Australdrakelilje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Australdrakelilje
Australdrakelilje
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cordyline australis
(G.Forst.) Endl., 1833
Dracaena australis
Norsk(e) navn: australdrakelilje
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asparagales
Familie: aspargesfamilien
Underfamilie: Lomandroideae
Slekt: Cordyline
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: New Zealand

Australdrakelilje (Cordyline australis) er et tre i aspargesfamilien som kommer fra New Zealand, og kan bli inntil 20 meter høyt. Små individ har bare en bladkrone, men etterhvert og da ofte etter blomstring vil nye skudd skytes ut fra stammen rett i underkant av kronen som etterhvert blir til nye greiner med egne bladkroner. Bladene er sverdformet og blir 40-90cm lange og 3-7cm breie.

Planten blomstrer seint på våren til seinsommeren og har hvite kremaktige blomstrer i et tett cluster 50-100cm langt. Frukten er som hvite bær med en størrelse på 5-7 mm i diameter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

I de senere år er australdrakelilje blitt svært populær utenfor New Zealand som prydtrær, og da i hovedsak i vest-europa og på De britiske øyer, men også på nordvestkysten av USA finnes mange eksemplarer av drageliljen. Mye av årsaken til dens popularitet er plantens tilpasningsevne i kjølige klima men ikke minst den tropiske effekten planten gir i hager med temperert klima.

Australdrakelilje passer utmerket i maritimt klima langs sørvestkysten av Norge hvor middeltemperaturen vinterstid ikke går under null grader celcius. Etablerte individ sies å ha overlevet kortvarige temperaturer ned mot −10 grader celcius, men vil i kreve beskyttelse i strenge og langvarige vintrer med mye snø. I situasjoner der bladkronen har blitt skadet av vær og vind har planten den unike egenskapen at den skyter nye skudd utfra stammen lenger nede.

Varianter[rediger | rediger kilde]

I tillegg til den vanlige grønne varianten finnes det en rekke spennende varianter som Red Sensation, Red Star, Sundance og Variegata.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

C. australis "Red Sensation"