Albert Kesselring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Albert Kesselring
Født30. nov. 1885[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Marktsteft (Kongeriket Bayern, Det tyske keiserrike)
Død16. juli 1960[5][6][2][7]Rediger på Wikidata (74 år)
Bad Nauheim (Vest-Tyskland)
BeskjeftigelseMilitært personell, flyger, selvbiograf Rediger på Wikidata
NasjonalitetVest-Tyskland
Det tyske keiserrike
Weimarrepublikken
Nazi-Tyskland
UtmerkelserJernkorsets ridderkors med ekeløv, sverd og diamanter
Albrechts-ordenen
Storkorsridder av Italias kroneorden
Signatur
Albert Kesselrings signatur

Albert Kesselring (1885–1960) var en tysk flyver, generalfeltmarskalk og dømt krigsforbryter. Han hadde kommendoen over Armegruppe C under andre verdenskrig. Dette medførte ansvar for hele middelhavsområdet, inklusive kampene i Nord-Afrika og Italia. I Italia gjennomførte han planen Achse etter at landet kapitulerte i september 1943.

Han deltok også i første verdenskrig.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Kesselring hadde en normal oppvekst som sønn av skoleinspektøren i Bayreuth. Etter grunnskole og videregående skole i 1904 gikk han først et år på militærakademiet, deretter 18 måneder på artilleriskolen i München. Han ble løytnant i 1906. Under første verdenskrig tjenestegjorde vesentlig i stabsfunksjoner. I 1919 ble han hauptmann i Reichswehr, i 1923 major og i 1931 oberstløytnant. Fram til 1933 var han artillerioffiser i luftforsvaret, men fra 1933 ble han med grad som oberst utdannet til flyger og ble overført til det som skulle bli Luftwaffe. I 1935 ble han generalløytnant og i 1937 general i Luftwaffe. 19. juli 1940 ble han utnevnt som en av Tysklands 20 generalfeltmarskalker.

Kesselring var en meget dyktig og kompromissløs kommandant i felt.[trenger referanse] Både måten å organisere forsvaret av Italia og ikke minst hans dyktighet i å utnytte de fordelene terrenget ga, gjorde at de allierte hadde store problemer under fremrykking nordover. Særlig forsvarslinjene Gustavlinjen omtrent 10 mil sør for Roma og Goterlinjen lenger nord i Italia var særdeles vanskelig å trenge igjennom for de allierte, og kampene ved hver av disse frontlinjene tok flere måneder.

Pga sitt utseende ble han kalt «smilende Albert» eller «smilende Kesselring».

Han kapitulerte med Armégruppe Syd til sjefen for den amerikanske 101. luftbårne divisjon, Maxwell D. Taylor 4. mai 1945 og ble deretter satt i amerikansk krigsfangenskap i Braunschweig.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

I 1947 ble han anklaget for drap på partisaner utført av soldater under hans kommando. Han ble funnet skyldig og dømt til døden, men dommen vakte store protester på grunn av tvil bevisene for hans kjennskap og deltakelse i drapene. Han ble benådet og løslatt fra fengsel i 1952 på grunn av helseproblemer.

Kesselring ble i 1952, før han ble løslatt fra fengselet, valgt til leder av det gjenopprettede Stahlhelm, Bund der Frontsoldaten, et verv han hadde fram til sin død i 1960.

Han ga ut memoarene Soldat bis zum letzten Tag og Gedanken zum 2. Weltkrieg. Han distanserte seg aldri offentlig fra Hitler eller sin lojalitet til ham, men han var aldri medlem av det nasjonalsosialistiske partiet NSDAP.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 31302[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 58005[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id kesselring-albert, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 46405464, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Albert-Kesselring, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0035579[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]