Agonum marginatum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Agonum marginatum

Vitenskapelig(e)
navn
:
Agonum marginatum
(Linnaeus, 1758)
Agonum flavocinctum
Buprestis agrorum
Buprestis lucorum
Carabus marginatum
Carabus viridinitidum
Carabus viridipunctatum
Platynus pretiosum
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Agonum
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Agonum marginatum er en av billene i delgruppen (underfamilien) markløpere (Harpalinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[2]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Agonum marginatum finnes i nesten hele Europa. Den er utbredt østover i Asia. Finnes i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Agonum marginatum er 8,3-10,4 mm lang. Dekkvingene har to farger, grønt langs midtlinjen og lysere gule sidekanter. Dekkvingene tredje rille-mellomrom (fra midten / sømmen) har trebørstepunkt, små fordypninger med ett stivt oppstående hår. Brystskjoldet er smalere enn skuldrene (frampartiet av dekkvingene) og har avrundede bakhjørner. Antennenes fjerde ledd med fine korte hår og noen lange børster i spissen. Det tredje leddet er bart (nakent), uten de korte tilliggende hårene. (Krever forstørrelse for å se). Beina er ikke ensfarget, men har mørkere parti. Bakfotens første ledd (tars) er klart lengre enn sporen i spissen av leggen (tibia). lever på lokaliteter med leireholdig grunn, vanligvis langs strender.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Agonum marginatum er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr. Den lever på fuktige lokaliteter, vanligvis langs innsjøer og vassdrag. Den foretrekker vegetasjonsfrie områder, gjerne der det er mudder (gjørme).

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 
  2. ^ Carabidae of the World Arkivert 16. desember 2008 hos Wayback Machine. søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]