Henok (Noahs oldefar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Henok (hebraisk: חֲנוֹךְḤănôḵ; gresk: ἙνώχHenṓkh; i eldre oversettelser Enok) var i Bibelen en av forfedrene før vannflommen. Han var sønn av Jared, far til Metusjalah og oldefar til Noah.

Henok sies å ha vært en rettskaffen mann som «vandret med Gud». Det sies at han profeterte for menneskene. Til sist fortelles det at han ble rykket bort (altså uten å dø), så folk ikke så ham lenger.

Henok nevnes både i Det gamle og i Det nye testamentet. De viktigste stedene er:

  • 1 Mos 5,18–24: Da Jared var 162 år, fikk han sønnen Henok. Etter at Jared hadde fått Henok, levde han enda 800 år og fikk sønner og døtre. Hele Jareds levetid ble 962 år. Så døde han.
Da Henok var 65 år, fikk han sønnen Metusjalah. Henok vandret med Gud i 300 år etter at han hadde fått Metusjalah, og han fikk sønner og døtre. Hele Henoks levetid ble 365 år. Henok vandret med Gud. Så var han ikke mer, for Gud tok ham til seg.
  • Hebr 11,5: I tro ble Henok rykket bort uten å dø. Ingen så ham mer, for Gud hadde tatt ham til seg. Før han ble rykket bort, fikk han vitnesbyrd om at han var til glede for Gud.

Han regnes også som en av islams profeter, og går i Koranen under navnet Idris.

Hans navn er også blitt knyttet til Henoks bøker i de gammeltestamentlige apokryfer, hvor vi finner Henoks bok (1. Henok) og 2. Henoks bok. Dertil kommer også den langt senere esoteriske tekst Sefer Heikhalot (hebraisk Boken om de himmelske palasser), som ofte omtales som 3. Henoks bok.

Islams profeter i Koranen og deres forekomster i Bibelen
Adam Idris Nuh Hud Salih Ibrahim Lut Ismail Ishaq Yaqoub Yousuf Ayoub Mosque.svg
آدم ادريس نوح هود صالح ابراهيم لوط اسماعيل اسحاق يعقوب يوسف أيوب
Adam Henok Noah Eber Sjelah Abraham Lot Ismael Isak Jakob Josef Job

Shoaib Musa Haroun Dul kifl Daoud Sulaiman Ilias Al-Yasa Younus Zakaria Yahya Isa Muhammed
شعيب موسى هارون ذو الكفل داود سليمان إلياس اليسع يونس زكريا يحيى عيسى محمد
Jetro Moses Aron Esekiel David Salomo Elia Elisja Jona Sakarja,
Johannes' far
Johannes Jesus