Achill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Kart over Achill
Fjellet Slievemore dominerer midten av øya
Croaghaun-klippene

Achill (engelsk:Achill Island, irsk:Acaill eller Oileán Acla) er den største øya utenfor kysten av Irland. Den ligger på nordvestkysten mot Atlanterhavet, i grevskapet Mayo i Irland. Øya er 147,6 km², og har en befolkning på om lag 2 700 mennesker.

Øya har fastlandsforbindelse over Michael Davitt-broen, en svingbro bygget i 1949 til erstatning for en tidligere bro fra 1887. Det er flere landsbyer på øya, de største er Achill Sound, Keel, Dooagh, Dooega og Dugort.

I løpet av 1600-tallet og 1700-tallet vare det en god del innvandring fra Ulster til Achill på grunn av den religiøse og politiske uroen som hersket. Det påvirket språket, og da det irske kartverket gjorde sin store undersøkelse i 1824 ble det for mange steder oppgitt to forskjellige stedsnavn, avhengig av dialekt. Achill regnes i dag til de irsktalende Gaeltacht områdene, og den lokale dialekten har fortsatt spor av ulsterirsk.

De mest kjente landemerkene på Achill er Croaghaunklippene og fjellet Slievemore. Croaghaunklippene ligger på nordsiden av øya, og regnes som de høyeste sjøklippene i Europa. Slievemore er 672 meter høyt, og dominerer den sentrale delen av øya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]