6,5 mm Grendel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
6,5 mm Grendel
6,5 mm Grendel
Et par forskjellige kuler i 6,5 mm Grendel
Basisdata
Type Riflepatron
Opphavsland USA USA
Innført 2000
Tekniske data
Hylsetype Flaskehals
Kulediameter 6,71 mm mm
Hylselengde 38,7 mm
Samlet lengde 57,5 mm
Tennhette Small rifle

6,5 mm Grendel (6,5 × 38 mm) er en rifle-patron som ble designet av Bill Alexander, Arne Brennan og Janne Pohjoispaa med tanke på å lage et kraftigere kaliber som passet til AR-15-plattformen. Alexander ønsket en økonomisk måte å konvertere til et kraftigere kaliber på, noe man med utskiftning til 6,5 mm Grendel kan oppnå ved å bytte bolt, løp og magasiner på en AR-15 ettersom den totale patronlengden er lik 5.56 patronen.

Ettersom patronen har vist seg å være svært allsidig ved å ha eksepsjonelt gode egenskaper som lav rekyl samt svært gode aerodynamiske egenskaper som gir en svært flat kulebane og høy nøyaktighet, har patronen også blitt tatt i bruk både i boltrifler og rifler i Kalasjnikov-systemet.

Navnet «6.5 mm Grendel» var beskyttet som varemerke eid av Alexander Arms frem til 15. februar 2012, hvorpå det ble frigitt[1] for å kunne bli SAAMI-standardisert[2]. Nå som varemerket er frigitt trenger ikke ammunisjonsprodusenter å søke om tillatelse for å bruke navnet «6,5 mm Grendel» på sine patroner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]