6,5 mm Grendel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
6,5 mm Grendel
6,5 mm Grendel
Et par forskjellige kuler i 6,5 mm Grendel
Basisdata
TypeRiflepatron
OpphavslandUSA USA
Innført2000
Tekniske data
HylsetypeFlaskehals
Kulediameter6,71 mm
Hylselengde38,7 mm
Samlet lengde57,5 mm
TennhetteSmall rifle

6,5 mm Grendel (6,5 × 38 mm) er en rifle-patron som ble designet av Bill Alexander, Arne Brennan og Janne Pohjoispaa med tanke på å lage et kraftigere kaliber som passet til AR-15-plattformen. Alexander ønsket en økonomisk måte å konvertere til et kraftigere kaliber på, noe man med utskiftning til 6,5 mm Grendel kan oppnå ved å bytte sluttstykke, løp og magasiner på en AR-15 ettersom den totale patronlengden er lik 5.56 patronen.

Ettersom patronen har vist seg å være svært allsidig ved å ha eksepsjonelt gode egenskaper som lav rekyl samt svært gode aerodynamiske egenskaper som gir en svært flat kulebane og høy nøyaktighet, har patronen også blitt tatt i bruk både i sylinderlåsrifler og rifler i Kalasjnikov-systemet.

Navnet «6.5 mm Grendel» var beskyttet som varemerke eid av Alexander Arms frem til 15. februar 2012, hvorpå det ble frigitt[1] for å kunne bli SAAMI-standardisert[2]. Nå som varemerket er frigitt trenger ikke ammunisjonsprodusenter å søke om tillatelse for å bruke navnet «6,5 mm Grendel» på sine patroner.

6,5 mm Grendel er utviklet med maksimalt hylsevolum slik at den fremdeles passer i en AR-15 magasinbrønn. Av denne årsaken finnes det omtrent bare metallmagasiner på markedet, ettersom plastmagasiner som regel vil ha for tykke vegger til patronen i AR-riflen.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]