28 uker senere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
28 uker senere
orig. 28 Weeks Later
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Science fiction / Zombie
Utgivelsesår2007
Prod.landStorbritannia / Spania
Lengde1t 39 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiJuan Carlos Fresnadillo
ProdusentAndrew Macdonald
Allon Reich
Enrique Lopez-Lavigne
ManusforfatterJuan Carlos Fresnadillo
Enrique Lopez-Lavigne
Rowan Joffe
Jesús Olmo
MusikkJohn Murphy
SjeffotografEnrique Chediak
KlippChris Gill
Foran kamera
MedvirkendeRobert Carlyle
Rose Byrne
Jeremy Renner
Harold Perrineau
Catherine McCormack
Annen informasjon
BudsjettUSD 15 millioner (estimat)
Prod.selskapFox Atomic
DNA Films
UK Film Council
Figment Films
Sogecine
Premiere11. mai 2007 (UK & USA)
7. september 2007 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

28 uker senere (originaltittel: 28 Weeks Later) er en spansk-britisk postapokalyptisk science fiction- og zombiefilm fra 2007 regissert av Juan Carlos Fresnadillo. Handlingen er lagt til London-området, seks måneder etter at et forferdelig virus har utslettet alt normalt liv på det britiske fastlandet. Nå er imidlertid de smittede i ferd med å dø av sult og NATO tar omsider kontroll over Storbritannia. Når den første strømmen av flyktninger vender tilbake, blir en familie gjenforent - men en av dem bærer på en fryktelig hemmelighet. Viruset er ikke ødelagt, og denne gangen er det enda farligere. Smitten sprer seg og på kort tid er zombiene atter i ferd med å ta over byen.

Den er en oppfølger til 28 dager senere fra 2002.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

28 uker senere innbragte $64 millioner på verdensbasis, hvorav 28,6 millioner i USA, 10,6 millioner i Storbritannia, 4,6 millioner i Spania, 2,5 millioner i Frankrike, 2,2 millioner i Tyskland og 70 000 dollar i Norge.[1] Produksjonskostnadene var på ca $15 millioner.[2]

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av filmanmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 71 % på Rotten Tomatoes.[3]

Den ble distribuert av 20th Century Fox.[4]

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Under det opprinnelige utbruddet av Rage Virus (fra filmen 28 dager senere) gjemmer Don, hans kone Alice og fire andre overlevende seg i en liten hytte som ligger i utkanten av London. De hører en livredd gutt utenfor hytta som banker på døren deres, og de lar gutten komme inn i hytta. Noen få minutter senere oppdager de at mennesker smittet av viruset har fulgt etter den lille gutten. Zombiene angriper og dreper de fleste i hytta, men Don, kona Alice og gutten blir jagd opp i andre etasje av hytta. Don ber Alice om å forlate gutten og stikke av, men hun nekter. Don velger å forlate dem og klatrer ut et vindu, samtidig som de infiserte menneskene bryter seg inn i rommet deres. Don blir vitne til at hans kone bli dratt ut av syne av en zombie. Han kommer seg ombord på en båt kontrollert av Jacob, men Jacob faller i vannet og blir raskt omringet av zombier.

Etterhvert, når de smittede begynner å dø ut av sult, tar NATO-styrker igjen kontroll over Storbritannia. En gruppe soldater, under kommando av den amerikanske brigadegeneral Stone, tar med seg flere nybyggere til England. Blant de nyankomne var Tammy og Andy, barna til Don og Alice, som befant seg utenfor Storbritannia da virus-utbruddet brøt løs. De flytter inn i ett nytt område kalt Distrikt 1, en sikker sone på Isle of Dogs, bevoktet av det amerikanske militæret. Sersjant Doyle (spilt av Jeremy Renner) en skarpskytter fra Delta Force, og hans venn Flynn, en helikopter-pilot, er blant troppene som står vakt over distriktet. Barna Tammy og Andy blir snart gjenforent med faren deres. I deres nye leilighet forteller Don en løgn om omstendighetene rundt hvordan moren deres døde.

Den natten har Andy en drøm om moren sin, men han klarer ikke å huske morens ansikt. Tammy og Andy velger å snike seg ut av den trygge sonen, og de vender tilbake til deres tidligere hjem i London. De tar med seg flere gamle fotografier av familien deres, og flere andre personlige eiendeler. Til deres sjokk oppdager de moren Alice fremdeles i live, og tilsynelatende ikke infisert av zombie-viruset. De tre blir snart oppdaget av en gruppe amerikanske soldater, og deretter blir de tatt med tilbake til Distrikt 1. Alice blir satt i karante, hvor hun blir grundig undersøkt. De oppdager at hun er en asymptomatisk bærer av et zombie-virus. Don gjør et uautorisert besøk hos Alice i hennes isolasjon, hvor han ber henne om å tilgi ham for å ha etterlatt henne tidligere i filmen. Alice godtar unnskyldningen hans, og forteller ham at hun elsker ham. De deler ett kyss, hvor Don også blir smittet av viruset. Han dreper Alice på en grusom måte, før han går til angrep på flere andre mennesker.

General Stone beordrer at hele bygningen skal settes i karantene. Sivile låser seg inn i trygge rom, men til tross for alle deres forholdsregler, klarer Don å komme seg inn i et låst rom fullt av mennesker. Flere mennesker blir raskt infisert til zombier. Mange innbyggere fra Distrikt 1, hvor halvparten av dem er smittet, klarer å stikke av fra Distrikt 1. Scarlet, en offiser fra den amerikanske hæren, redder Tammy og Andy da soldatene i Distrikt 1 blir beordret til å skyte mot alt som rører seg uansett om folk er smittet eller ikke. Doyle, som nekter å etterkomme denne beskjeden, velger å forlate stillingen sin og slipper unna sammen med Scarlet, Tammy, Andy og flere andre gjennom Greenwich Foot Tunnel. Brigadegeneral Stone beordrer at hele Distrikt 1 skal bombes, og fullstendig ødelegges, for å hindre videre spredning av viruset. Men et store antall av de smittede, inkludert Don, slipper unna dette omfattende bombardementet. Scarlet forteller Doyle om at Tammy og Andy kan ha nøkkelen til en medisin på grunn av deres genetiske sammensetning og DNA.

Flynn ankommer med helikopter for å hente Doyle, men Flynn nekter å ta med noen andre passasjerer. Han mener helikopteret kommer til å bli skutt ned, for å ha fraktet mennesker som kan være smittet. Flynn tar kontakt med Doyle via radio og ber ham om forlate de sivile, og deretter komme seg til Wembley stadion. Doyle ignorerer disse instruksjonene, og tar med seg Andy, Tammy og Scarlet mot Wembley. De bryter inn i en forlatt Volvo V70 for å unnslippe nervegass som slippes ut for å drepe alle de smittede. De klarer ikke å starte bilen før flere soldater med flammekaster nærme seg raskt. Doyle går ut av bilen, og blir brent levende. Men Scarlet unnslipper sammen med Tammy og Andy til London Underground, hvor de fortsetter til fots. Don angriper dem, dreper Scarlet, og biter sønnen Andy.

Tammy skyter Don før han kan drepe Andy. Det ser ut som Andy er helt fri for symptomer, men han har fått viruset i kroppen. Barna blir plukket opp av en motvillig Flynn, som flyr dem over Den engelske kanal til Frankrike. 24 dager senere høres en stemme med fransk aksent som ber om hjelp over en radio. En gruppe av de smittede blir sett løpende gjennom en tunnel som, når de kommer ut i det fri, blir avslørt å være avkjørselen til undergrunnsbanen i Paris med utsikt over Seinen og Eiffeltårnet - noe som indikerer at viruset har spredt seg til resten av Europa.

Roller[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «28 Weeks Later (2007)». www.boxofficemojo.com (engelsk). Besøkt 22. juni 2018. 
  2. ^ «28 Weeks Later». IMDb. Besøkt 17. juli 2019. 
  3. ^ «28 Weeks Later...». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 17. juli 2019. 
  4. ^ «28 Weeks Later (2007) - Juan Carlos Fresnadillo | Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related». AllMovie (engelsk). Besøkt 29. august 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]