Hopp til innhold

28 dager senere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
28 dager senere
orig. 28 Days Later
Generell informasjon
SjangerSkrekk / Science fiction
Utgivelsesår2002
Prod.landStorbritannia
Lengde1 t 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiDanny Boyle
ProdusentAndrew Macdonald
ManusforfatterAlex Garland
MusikkJohn Murphy
SjeffotografAnthony Dod Mantle
KlippChris Gill
Foran kamera
MedvirkendeCillian Murphy
Naomie Harris
Brendan Gleeson
Christopher Eccleston
Megan Burns
Annen informasjon
FilmformatAnthony Dod Mantle
Prod.selskapFox Searchlight Pictures
Premiere1. nov. 2002 (Storbritannia)
28. februar 2003 (Norge)
27. juni 2003 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

28 dager senere (originaltittel: 28 Days Later) er en britisk postapokalyptisk science fiction-grøsser fra 2002, regissert av Danny Boyle. I hovedrollene finner vi Cillian Murphy, Naomie Harris og Christopher Eccleston. Filmen forteller i hovedsak om et sammenbrudd av samfunnet etter et utslipp av et meget farlig virus kjent som «Rage».

Filmen finner sted i det moderne England og forteller om fire personers kamp mot viruset. Filmen fikk god mottakelse og ble en kommersiell suksess. Filmens oppfølger er 28 uker senere.

Handling[rediger | rediger kilde]

En gjeng aktivister bryter seg inn på Cambridge Primate Research Facility for å befri en sjimpanse som blir brukt i et medisinsk eksperiment. Idet de kommer inn til apen, advarer en forsker på stedet om at apen er midt i et eksperiment. Dette tar aktivistene ikke til seg og befrir apen. Til sin overraskelse skulle dette forandre deres verden totalt.

28 dager etter dette finner vi Jim (Cillian Murphy) liggende på et sykehus. Etter hvert klarer han å ta seg ut av sykehuset, som tilsynelatende er helt tomt, og han går ut i Londons gater. Her virker alle gatene, butikkene og leilighetene helt forlatt. Han ser også forskjellige medieoppslag liggende på bakken som indikerer at noe utenom det vanlige har skjedd. Etter en stund finner Jim fram til en kirke der han finner døde mennesker liggende. Plutselig blir han overrasket av to mennesker som tydelig ikke oppfører seg normalt. Jim blir jaget helt til han blir reddet av Selena (Naomi Harris) og Mark (Noah Huntley), to overlevende mennesker. Jim blir tatt med ned til Londons undergrunnsbane der han blir fortalt om det som har skjedd. Rage-viruset har spredt seg og gjort mennesker gale eller tatt livet av dem. Dette førte til at hele samfunnet kollapset og bare noen få overlevde.

De neste dagene går med til å finne tilbake til huset til Jim for å se etter overlevende. Der finner han lite annet enn fare, og Mark blir uheldigvis infisert. Farer lurer rundt hvert hjørne, men de fortsetter turen videre for å lete etter overlevende, mat og trygghet. De møter til slutt på to overlevende, Frank (Brendan Gleeson) og hans datter Hannah (Megan Burns). Jim og Selena får tilbud om ly hos dem. Hjemme hos Frank får de høre over radioen en melding fra Manchester som forteller dem at kuren mot viruset Rage er blitt oppdaget. Gjengen vår reiser umiddelbart mot Manchester.

I Manchester ser de en by i kaos og flammer. De prøver å unngå sammenstøt med infiserte og de tar seg fram til militærbasen som ligger i utkanten. Basen er dessverre tom og de begynner å tro at alt var forgjeves. Uheldigvis klarer Frank å få blod i øynene fra en død infisert fugl og han går helt amok. Før han rekker å skade de andre blir han skutt av en annen overlevende, major Henry West (Christopher Eccleston) som prøver å styre militæroperasjonen i området. Vi får senere møte soldaten Sergeant Farrell (Stuart McQuarrie) og uenigheter ender i kamp mellom de militære og våre hovedpersoner. Skremte, slitne og redde tar de seg videre gjennom en lang rekke kamper for å overleve og for å ødelegge viruset Rage.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Filmens omdømme[rediger | rediger kilde]

Filmen spilte inn 82.7 millioner dollar verden over. Filmen ble også kritikerrost av blant annet Rotten Tomatoes og L.A. Times.

Regissør Danny Boyle forteller at hans inspirasjon kom mye fra George A. Romero sin zombieserie.

Soundtrack[rediger | rediger kilde]

Nesten alle sangene er laget av John Murphy.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: 28 dager senere – sitater