Eirik del Barco Soleglad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eirik del Barco Soleglad
Eirik del Barco Soleglad under Nordiske Mediedager 2010
Født8. mai 1975Rediger på Wikidata (49 år)
Harstad
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserPernillestatuetten (2017)
Bergen Teaterforenings ærespris (2017)

Eirik del Barco Soleglad (født 8. mai 1975 i Harstad) er en norsk skuespiller, regissør og humorist.

Han er fast skuespiller ved Den Nationale Scene,[1] og har også vært engasjert ved Oslo Nye Teater, Riksteatret, Hålogaland Teater, Hordaland Teater og Sogn og Fjordane Teater og Det Vestnorske Teateret

Eirik har sin utdannelse ved Bergen Teaterskole, og har medvirket som skuespiller og regissør i over 80 ulike produksjoner ved norske teaterinstitusjoner siden debuten i 1997.

I 2008 spilte han rollen som Simon i Simons historie, en forestilling om en hjemvendt Afghanistan-soldat med psykiske traumer. I 2015 spilte han Ebenezer Scrooge i Den Nationale Scenes oppsetning av En julefortelling, og i 2016 innehadde han rollen som August i Landstrykere – Historien om August, som var et samarbeidsprosjekt mellom Riksteatret og Hålogaland Teater.

Våren 2017 spilte han rollen som Jeppe i Den Nationale Scenes oppsetning av Ludvig Holbergs Jeppe på Bjerget, og mottok teaterforeningens ærespris Pernillestatuetten for sin rolletolkning. Senere samme år hadde han regi på oppsetningen Henrik Ibsens samlede verker på 78 minutter av Knut Nærum på Den Nationale Scene

Eirik del Barco Soleglad gjorde sin scenedebut i USA i desember 2017, da han ble hentet til Los Angeles for å spille rollen som Prince John i den amerikanske produksjonen av The heart of Robin HoodWallis Annenberg Center for the Performing Arts i Beverly Hills.

våren 2018 regisserte og spilte han tittelrollen i forestillingen Zapffe, en monolog basert på livet til filosofen Peter Wessel Zapffe ved Den Nationale Scene.

I 2019 hadde han regi på forestillingen Heim, ei musikalsk vestlandskrønike 1975-85Det Vestnorske Teateret og i 2020 regisserte han jubileumsforestillingen «Alle tiders Bergen! 950 år kort fortalt» på DNS store scene. Samme år spilte han rollen som Konferansieren i Den Nationale Scenes oppsetning av musikalen Cabaret. I 2021 spilte han Sancho Panza i Riksteatrets oppsetning av Don Quijote, og i 2023 spiller han rollen som Charlie Chaplin i forestillingen «Chaplin; Diktatoren» ved DNS.

del Barco Soleglad har vært nominert til Komiprisen 2004 for revyen Herbjørns Verden og Komiprisen 2010 som beste stand-up for forestillingen En del Barco og en del Soleglad. Han har vunnet teaterforeningens pris Rampeløkten for sitt mangeårige arbeid med teatersport og improvisasjon. Han ble nominert til Heddaprisen 2014 og 2022 som beste skuespiller for rollene som Jostein i «Morgenstjernen» og prins John i «Robin Hoods hjerte» ved Den Nationale Scene. og mottok publikumsprisen [1] i 2021 for rollen som Konferansieren i Cabaret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Soleglad, Eirik del Barco Arkivert 4. februar 2017 hos Wayback Machine. Den Nationale Scene


Autoritetsdata