Hopp til innhold

Gameshow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gameshow[1] er en type TV-program som kjennetegnes ved at deltagere konkurrerer om premier eller heder og ære i et TV-studio. Konkurransene gjennomføres ved hjelp av runder basert på kunnskap, gjetting, fysiske utfordringer eller lignende. Det er store forskjeller på ulike typer slike konkurransedrevne programmer i verden, der man går fra det enkle spørreprogrammet Mastermind i Storbritannia til de ekstreme gameshowene i Japan. Rene spørreprogrammer omtales ofte som quiz-programmer.

Game show-sjangeren har også blitt en av de store eksportartiklene innen tv-konsepter, der spesielt amerikanske og britiske konsepter har blitt produsert i lokale varianter over store deler av verden. Amerikanske konsepter, som for eksempel Wheel Of Fortune, har hatt suksess i hjemlandet gjennom en årrekke.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den første norske gameshowsuksessen var Kvitt eller dobbeltNRK allerede i 1961. Den første suksessen på en kommersiell kanal var Casino som gikk på TVNorge med Hallvard Flatland som programleder.

Mange av de norske versjonene av denne programtypen er basert på konsepter laget i andre land. Eksempler på dette er Vil du bli millionær?, Deal or No Deal med flere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «gameshow - Det Norske Akademis ordbok». www.naob.no (norsk). Besøkt 9. februar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]