Erik Fosnes Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Fosnes Hansen
Erik Fosnes Hansen-crop.jpg
Hansen i 2008
Født6. juni 1965[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (57 år)
New York City[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent, litteraturkritiker, matskribentRediger på Wikidata
Utdannet ved Rudolf Steinerskolen i OsloRediger på Wikidata
Ektefelle Erika Fatland[5]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, Norsk kulturrådRediger på Wikidata
Utmerkelser
7 oppføringer
Bokhandlerprisen (1998), Bokhandlerprisen (2006), Cappelenprisen (2006), Lytternes romanpris (1998), Riksmålsforbundets litteraturpris (1990), Spellemannprisen for årets tekstforfatter (2010), Willy Brandt-prisen (2019)[6][7]Rediger på Wikidata

Erik Fosnes Hansen (født 6. juni 1965 i New York) er en norsk forfatter. Han debuterte som 20-åring med Falketårnet i 1985, og fikk gjennombruddet med Salme ved reisens slutt i 1990. Fosnes Hansen har totalt utgitt fem romaner, og har blitt oversatt til 36 språk.

Liv og verk[rediger | rediger kilde]

Fosnes Hansen vokste opp på Grorud i Oslo og gikk på Rudolf Steinerskolen i Oslo. I 1985 debuterte han, 20 år gammel, med romanen Falketårnet, som fikk gode kritikker og ble oversatt til flere språk.

Han fikk sitt gjennombrudd hos det store publikum, og er kanskje mest kjent for, sin andre roman, Salme ved reisens slutt (1990), som handler om (de fiktive) livsløpene til musikerne som seilte med «Titanic», og som skal ha spilt underholdningsmusikk og salmer mens skipet sank. Denne boken ble en stor kritiker- og salgssuksess i et utall land, og er oversatt til over 30 språk. Sammen med Peter Høegs og Jostein Gaarders bøker, utgjorde denne romanen den tredje del av den markante begynnelsen på den nordiske renessanse i det internasjonale litterære liv på 90-tallet.

Åtte år senere (1998) kom Beretninger om beskyttelse, del 1, som i norsk og europeisk presse igjen utløste superlativer blant kritikerne. I likhet med Salme ved reisens slutt ble den nominert til International IMPAC Dublin Literary Award, og dessuten shortlistet til EUs store litteraturpris, Aristeion-prisen. På bokens smussomslag ble oppfølgeren lovet allerede året etter. Den lot imidlertid vente på seg. I et intervju med NRK i forbindelse med lanseringen av Løvekvinnen i oktober 2006, sa Fosnes Hansen at han hadde store deler av oppfølgeren klar, men at han ikke hadde maktet å fullføre selve skriveprosessen fordi løftet om en del to hadde virket hemmende. Han utelukket imidlertid ikke at han i fremtiden ville skrive et bind 2.

Løvekvinnen, som handler om en jente med et meget stigmatiserende utseende, utkom på norsk i 2006 til begeistring blant de fleste anmelderne. Ikke minst ble forfatteren rost for sin psykologiske innsikt. Den er oversatt til en lang rekke språk. I januar 2011 utkom den på fransk på forlaget Gallimard, og fikk god omtale i aviser som Le Figaro og Le Monde.

Fosnes Hansen var i mange år litteraturanmelder og artikkelskribent i Aftenposten, og er aktiv som spaltist og essayist i aviser og magasiner i inn- og utland. På oppdrag skrev han portrettboken Underveis, om prinsesse Märtha Louise i 2002. Fra høsten 2010 er Fosnes Hansen sammen med André Blomberg-Nygård restaurantanmelder i VG. De to anmelderne har gjort seg bemerket ved å imøtekomme bransjens mangeårige ønske om anmeldelser under fullt navn, og ved å knesette en mer definert sjangerforståelse, slik at ikke utelukkende restauranter i det øvre kulinariske faglige sjikt skal kunne få gode bedømmelser og terningkast. I denne forbindelse vakte Fosnes Hansens anmeldelse av den gjenåpnede restaurant Bagatelle en viss oppsikt, idet han ga restauranten en treer på terningen.

Han deltar fra tid til annen i radiospørreleken 20 spørsmålNRK P1.

Falketårnet dannet grunnlag for libretto til komponisten Gisle Kverndokks første opera.

Fosnes Hansen er medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur, og fra høsten 2009 medlem av Norsk kulturråd, der han er leder for Faglig utvalg for litteratur, og har ansvar for blant annet innkjøpsordningene for litteratur.

Fosnes Hansen har lest inn tre av sine egne romaner, «Løvekvinnen», «Salme ved reisens slutt» og «Falketårnet» som lydbøker for Cappelen Damm. Hans debutbok Falketårnet utkom høsten 2009 i Den norske Bokklubbens «Mestermøte»-serie, illustrert av Håkon Gullvåg.

Fosnes Hansen og Finn Kalvik spilte inn og utga musikkalbumet Neste stasjon Grorud sammen på daWorks i 2010, et musikalsk og tekstlig erindringsverk om oppvekst i felles drabantbymiljø og jernbanemiljø på Grorud gjennom to generasjoner, fra 1950-tallet og frem til 1980-tallet. For tekstene til albumet vant han Spellemannprisen 2010 i klassen tekstforfatter. Albumet ble dessuten nominert i klassen viser.

Han er gift med forfatteren Erika Fatland.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Romaner[rediger | rediger kilde]

Antologier[rediger | rediger kilde]

Litteraturhistorie/Lokalhistorie[rediger | rediger kilde]

  • Oslo\Et eventyr, Litterære vandringer (2019)

Prosa[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
Singler
Deltar på

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ nordique.zonelivre.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Erik_Fosnes_Hansen[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id hansen-erik-fosnes[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6nd4r2c, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b nordique.zonelivre.fr, besøkt 19. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.norway.no, besøkt 16. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ forfatterforeningen.no, besøkt 16. oktober 2019[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Erik Fosnes Hansen klar med ny roman, vg.no, 1. april 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Gunvor Hofmo
Vinner av Riksmålsforbundets litteraturpris
Neste mottaker:
Kaj Skagen
Forrige mottaker:
Jan Jakob Tønseth
Vinner av P2-lytternes romanpris
Neste mottaker:
Hanne Ørstavik
Forrige mottaker:
Karin Fossum
Vinner av Bokhandlerprisen
Neste mottaker:
Erlend Loe
Forrige mottaker:
Anne Birkefeldt Ragde
Vinner av Bokhandlerprisen
Neste mottaker:
Jo Nesbø
Forrige mottaker:
Pedro Carmona-Alvarez
og Ingeborg Arvola
(2004)
Vinner av Cappelenprisen
delt med Torbjørn Færøvik

Neste mottaker:
Prisen avviklet