2. SS-divisjon «Das Reich»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
2. SS-divisjon «Das Reich»
Wolfsangel
Basisdata
Aktiv: 10. oktober 1939, 1945
Land: Det tredje riket Tyskland
Overordnet enhet: Oberstgruppenführer Paul Hausser
(19. oktober 1939
14. oktober 1941)
Type: Pansertropper
Operativt oppdrag:
Innsatser: Frankrike1940
Barbarossa 1941
- Moskva 1942
- Kursk 1943
Normandie 1944

SS-divisjonen «Das Reich» var en av 38 militære enheter tilhørende Waffen-SS under den annen verdenskrig. Den er en av de mest kjente og undersøkte av SS-divsjonene. «Das Reich» var satt sammen av noen av de best trente og krigsvante troppene under krigen.

Den eksisterte fra slaget om Frankrike og tok del i flere store slag på Østfronten, før den ble trukket tilbake til Frankrike og der tok del i Operasjon Overlord, i Ardenneroffensiven og de siste desperate kampene i Ungarn og Østerrike. Divisjonen er kanskje mest kjent for massakren på 642 franske sivilister i Oradour-sur-Glane 10. juni 1944.

Symbolet for «Das Reich» var Wolfsangel-runen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlig krig og SS-VT-1939/1940[rediger | rediger kilde]

Paul Hauser etter tilfangetagelsen i 1945

SS-Verfügungsdivision (VT-Division) ble dannet 10. oktober 1939 ved sammenslåing av SS-Verfügungstruppe og deler av SS-Totenkopfverbände. VT-Divisjonen bestod av tre regimenter som var dannet av motoriserte infanteriregimenter. Første kommandant var daværende SS-Gruppenführer Paul Hausser.

I løpet av Felttoget i Polen i 1939 ble SS-Verfügungstruppe plassert sammen med ulike deler av Wehrmacht. SS-Standarten Deutschland, som tok seg av etterretning og oppklaring, var underlagt staben i Panzerdivsion Kempf. SS-Standarten Germania var reservetropper i 14.armee under generalmajor Wilhelm List. Pioner-Sturmbann i SS-Verfügungstruppe var sammen med Leibstandarte Adolf Hitler satt under kommando av general Walter von Reichenau i 10.armee. SS-Standarten Der Führer var reserve på Vestfronten og ble holdt i alarmberedskap under general Friedrich Dollmann og var således ikke i kamp.

I mai 1940 ble divisjonen satt inn i vestfelttoget i Nederland, Belgia og Frankrike. Der kjempet den sammen med enheter fra Leibstandarte-SS Adolf Hitler og 3. SS-divisjon Totenkopf. Dens ilddåp ble hovedkampanjen langs den nederlandske sentralfront og Rotterdam. Etter at Rotterdam var tatt, avskar divisjonen, sammen med andre enheter, en fransk styrke og skjøv dem tilbake til Zeeland og Antwerpen. Dernest ble den brukt til å rydde små lommer av motstand i de områdene som allerede var okkupert av tyske tropper. Divisjonen ble deretter overført til Frankrike og hjalp til med å bryte gjennom en hardt forsvart kanallinje før det deltok i kampanjen mot Paris. På slutten av kampanjen hadde divisjonen avansert hele veien til grensen mot Spania.Flag of Germany 1933 -- Waffen-SS-divisjoner under den andre verdenskrig -- SS runes