Oradour-sur-Glane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oradour-sur-Glane
Car in Oradour-sur-Glane.JPG
Ruiner fra den opprinnelige landsbyen i Oradour-sur-Glane

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionNouvelle-Aquitaine
DepartementHaute-Vienne
ArrondissementRochechouart
KantonSaint-Junien-Est
StatusKommune
Oppkalt etterGlane
Postnummer87520
Areal38,16 km²[1]
Befolkning2 477[2] (2019)
Bef.tetthet64,91 innb./km²
Høyder
 – Høyeste
 – Laveste

312
227
Høyde o.h.285 meter
Nettsidewww.oradour-sur-glane.fr
Politikk
MaireRaymond Frugier (2008–2014)
Map
Oradour-sur-Glane
45°55′55″N 1°01′54″Ø

Oradour-sur-Glane er en kommune i departementet Haute-Vienne i regionen Nouvelle-Aquitaine sentralt i Frankrike, omtrent 20 km nordvest for Limoges.

Massakre[rediger | rediger kilde]

Byen er kjent fra andre verdenskrig for massakren som fant sted den 10. juni 1944 da soldater fra 1. bataljon i SS-Panzergrenadier-Regiment 4 «Der Führer», 2. SS-divisjon «Das Reich» massakrerte 642 menn, kvinner og barn, under ledelse av Sturmbannführer Adolf Diekmann. Tyskerne brant landsbyen ned til grunnen som represalier for sabotasje fra Den franske motstandsbevegelsen.

Bakgrunnen for massakren var at Diekmann hadde fått informasjon om at Sturmbannführer Helmut Kämpfe, som var fra samme divisjon, ble holdt fanget i Oradour-sur-Vayres av motstandsbevegelsen. Diekmann omringet feil by, og samlet alle innbyggerne og andre tilstede i byen, på torget. Kvinnene og barna ble så låst inne i kirken, mens mennene ble ført til seks andre skur/låver. De ble så skutt og satt fyr på, 190 menn døde. Kirken ble satt fyr på, og alle som prøvde å unnslippe ble skutt. 247 kvinner og 205 barn døde. Det var kun fem overlevende fra massakren.

Landsbyen ble etter krigen ikke gjenoppbygd, men omgjort til et minnesmerke med kirkegård, museum og monument. Dagens landsby ble bygd like ved siden av ruinene av den opprinnelige. Byens skjebne ble skildret i den kritikerroste britiske dokumentarserien En verden i krig fra 1973. Ruinene vises helt i starten av serien som et eksempel på det spor krigen hadde satt på Europa.

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Oradour-sur-Glane

Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[3]


Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]