10. SS-panserdivisjon «Frundsberg»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
10. SS-panserdivisjon «Frundsberg»
10. SS-panserdivisjon Frundsberg
Basisdata
Aktiv: 2. januar 1943-
8. mai 1945
Land: Det tredje riket Tyskland
Type: Kavaleri
Operativt oppdrag:
Innsatser: Slaget ved Kamenets-Podolsk
Normandie
Operasjon Market Garden
Operasjon Nordwind

10. SS-panserdivisjon «Frundsberg» (tysk: 10. SS-Panzer-Division «Frundsberg») var en kavaleridivisjon i Waffen-SS under andre verdenskrig. Den hadde navn etter den tyske ridderen og landsknekten Georg von Frundsberg (1473–1528).

Divisjonen besto i første rekke av tyske utskrevne mannskaper og var i kamp første gang i april 1943 på østfronten i mars 1944, og deltok blant annet i slaget ved Kamenets-Podolsk hvor de led store tap, men lyktes sammen med «søsterdivisjonen» 9. SS-panserdivisjon «Hohenstaufen» å komme de innringede tyske styrkene til Erich von Manstein til unnsetning.

Divisjonen ble deretter forflyttet til Normandie etter at de allierte hadde igangsatt Operasjon Overlord, men ankom ikke før 26. juni.

Etter tilbaketrekningen fra Frankrike ble de plassert i Arnhem sammen med divisjon «Hohenstaufen» i september 1944, for hvile og omgrupperinger, men ble her involvert i den allierte fallskjermangrepet under Operasjon Market Garden.

Mot slutten av krigen ble de sent til Østfronten hvor de kjempet mot Den røde arme, først i Pommern og deretter i Sachsen.

Kommandanter[rediger | rediger kilde]

SS-Brigadeführer Heinz Harmel i februar 1945


Flag of Germany 1933 -- Waffen-SS-divisjoner under den andre verdenskrig -- SS runes