Østersund (Fet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Østersund
Østersund
Tettstedet Østersund ligger i Fet kommune, ved Glommas utløp i Øyeren
59°55′4″N 11°10′12″E
LandNorge Norge
FylkeAkershus
KommuneFet
Areal1,42 km²
Befolkning2 452[a] (2018)
Bef.tetthet1 726,8 innb./km²
Postnummer1900 Fetsund

Østersund
59°55′4″N 11°10′12″E

Østersund er et tettsted i Fet kommune, og er kommunens kulturelle senter med Fet kirke, rådhus, Østersund ungdomsskole, Riddersand skole, golfbane, svømmehall, og flere idrettshaller.

Fet kirke, som ligger i tettstedet, har en altertavle fra 1600-tallet. På området til Riddersand skole ligger en stor gravhaug, «Ridderhaugen», restene etter et gravfelt fra jernalderen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fet kirke

Stedet har i varierende grad vært et viktig veiskille gjennom tidene, med ferjestedet som forbandt øst og vest, og seilleden opp elven fra sør til nord. Fra omkring 1530 ble sagbruksdrift etablert flere steder. Denne driften foregikk fram til begynnelsen av 1900-tallet. Tømmerfløting skal være dokumentert så tidlig som 1306.[1]

Stedet var inntil 2016 regnet som en del av Fetsund tettsted.[2] Den opprinnelige gården og fergestedet Østersund er utparsellert til eneboliger og offentlige bygg. Hovedbygningen eksisterer fortsatt, med et thaikjøkken.[3]

Stedet ligger innenfor de gamle skolekretsene Jahren og Roven (uttales ró:ven).

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Svingen holdeplass har togforbindelse til Oslo med 23 minutters reisetid.

Over Fetsund bru går det flere bussruter med forbindelse til Lillestrøm, Bjørkelangen og Trøgstad, og ekspressbusser til Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]