Slynge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tegning av en person med slynge

Slynge er et våpen som man bruker til å kaste prosjektiler.

Selve våpenet består av en lomme hvor prosjektilet legges, og to snorer som samles i hånda til brukeren. Slyngen roteres så, og den ene snora slippes i rett øyeblikk for å kaste prosjektilet.

Slyngen er et kjent våpen fra blant annet perserkrigene der denne typen våpen ble brukt i stor skala. I Tyskland brukes disse i historiske konkurranser der det er om å gjøre å treffe en liten blink fra lang avstand. Der brukes også stavslyngen som er en variant av en slynge festet til en lang stokk eller pinne for å gi økt rekkevidde. Slyngen har helt siden steinalderen vært brukt som våpen under jakt og i kamp. Det er vel kjent at lett infanteri i oldtiden ofte var utstyrt med slynger på grunn av de lett tilgjengelige prosjektilene. I romertiden brukte kelterne en veldig avansert og effektiv form for slynge. Slyngen ble også en del av kulturen til noen keltiske stammer etter at en keltisk bonde drepte en romersk general som ledet massakren av keltere i en keltisk landsby da Cæsar erobret Gallia.[trenger referanse]

I Bibelen vant David av Israel over kjempen Goliat i en tvekamp ved bruk av en slynge (1. Samuels bok kapittel 17, vers 12-51), og dette brukes fremdeles idag som en metafor for når en skal kjempe mot en stor overmakt.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]