Roskilde 6

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roskilde 6
Karriere
LandDanmark
SkipstypeLangskip av type skeide
Bygget ved 
Sjøsattca. 1025
SkjebneTrolig ødelagt ca. 1060
Tekniske data
Lengdeca. 36 m
Breddeca. 3,5 m
Dypgåendeca. 1 m
Mannskapca. 100 mann, hvorav 78 roere

Roskilde 6 er et langskip funnet ved Vikingskipshallen i Roskilde i 1997. Skipet var opprinnelig 36 m langt, og er det lengste krigsskip som noensinne er funnet fra vikingtiden. Skipet var et langskip av type skeide med 39 par årer og en besetning på cirka 100 mann, hvorav 78 roere. Skipet er datert til cirka 1025, tilvirket et sted ved Oslofjorden, og trolig ødelagt og forlatt ca. 1060.

Roskilde 6[rediger | rediger kilde]

Skipet er bygget av eik og er av høy håndverksmessig kvalitet. Analyser av treverket har vist at trærne som skipet er bygd av, ble hugget i nærheten av Oslofjorden, kanskje Østfold, eller mer sannsynlig Vestfold, i år 1025. Skeiden hadde blitt omhyggelig reparert og bar ikke preg av slitasje, men akterstevnen hadde blitt delvis opphugd trolig da det var forsøkt trukket inn på lavt vann. Reparasjonen ble sannsynligvis utført et sted i de baltiske landene.

Konstruksjonen på skeiden viste flere interessante nyheter om hvordan de danske langskipene var bygd, kjølen som er lagd av eiketre, var satt sammen av et midterstykke og to endestykker mot stevnene, tilsammen var hele 32 meter langt. Bunnstokkene eller spanter hadde en innbyrdes avstand på 78 cm som også er avstanden mellom årene, ovenpå spantene er tofter satt over skipsdekket som roere sittet på.

Ifølge viten fra arbeidet med andre vikingskip er det foreslått en mulig rekonstruksjon av riggen. Den besto av et stort råseil på nesten 200 kvadratmeter satt på en høy mast i midtskipet.

Utenfor skipet, under plankene i styrbordssiden, ble det funnet en naturgren som var stukket inn i en svart flintestein. En runeinnskrift på grenen kunne leses: «Sakse ristet disse runer...»

Funnet[rediger | rediger kilde]

Vikingskipshallen i Vikingskipsmuseet i Roskilde ble utvidet i 1990-årene, i arbeidet ble en U-formet kanal utgravd inn i fjordbredden omkring bygningen som innholdte Skuldelevskipene fra Roskilde Fjord. Roskilde 6 ble funnet i februar 1997 på dørstokken til det nye museet.

Under utgravningen av kanalen fant arbeiderne til alles overraskelse 9 skipsvrak som alle er klinkbygd fra slutten av vikingtiden og inn i middelalderen. Gravmaskinene gjorde stor skade på de fleste vrakene som ble utgravd og tatt i forvaring av museet. På Roskilde 6 er nesten hele kjølen bevart. Hele babord side er borte, men ca 25 prosent av bordgangene midtskips på styrbord side er bevart.

I juni 2013 åpnet vandreutstillingen "VIKING" på Nationalmuseet i København, hvor rekonstruksjonen av skipet vises for første gang. I et 37 meter langt stålskjelett er vrakrestene av skipet innmontert. Etterhvert skal hele utstillingen, inkludert stålskjelettet med skipsdelene, vises både på British Museum i London og ved Museum für Vor und Frühgeschichte i Berlin. Konserveringen av det arkeologiske trematerialet er foretatt av Nationalmuseet i København i en langson prosess hvor man har benyttet en vannløselig og stabil voks, PEG-2000,og deretter frysetørring. Arbeidet har vært ledet av konservator Kristiane Strætkvern.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]