Triton (gresk mytologi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Triton. Romersk mosaikk

Triton (gresk: Τρίτων) var i gresk mytologi sønn av havguden Poseidon og havgudinna Amfitrite. Triton var halvt menneske og halvt fisk; mannlig overkropp med en eller to fiskehaler.

Triton[rediger | rediger kilde]

Som sin far bar Triton en trident. I tillegg hadde han et avlangt sneglehus. Ved å blåse i dette kunne han regulere og styre bølgene. Lyden var øredøvende og kunne skremme kjemper på flukt.

I følge Hesiod bodde Triton sammen med sine foreldre i et gyllent palass på bunnen av havet. Historia om argonautene lar dette hjemmet være utafor kysten av Libya.

Triton var far til Pallas og fosterfar til gudinna Athene. Pallas blei drept av Athene i en kamp mellom de to gudinnene. Triton hadde en bror ved navn Armanius, Poseidons favorittsønn. Triton sies også noen steder å være far til Scylla av Lamia.

Triton opptrer også i romersk mytologi. I eposet Æneiden utfordrer Misenus, hornblåseren til Aineias, Triton til en konkurranse i hornblåsing. Guden kasta ham på havet som straff for hovmotet.

Etter hvert blei Tritons navn og utseende også knytta til en rekke skikkelser som utgjorde havgudenes følge. Disse tritonene kunne være både av han- og hunkjønn, og det finnes en detaljert beskrivelse av dem i reiseskildringene til geografen Pausanias.

Også en kentaur-variant av Triton (med hestens forbein og fiskehale) er beskrevet.

Triton-fontener og -skulpturer[rediger | rediger kilde]

Da romerne tok til å anlegge fontener i hageanlegga sine, blei Triton-figurer et naturlig innslag. Berninis Fontana del Tritone (1642–43) på Piazza Barberini i Roma er kanskje den mest kjente i dag. En annen kjent Triton-fontene står ved hovedbussterminalen i Maltas hovedstad Valletta.

I Oslo vokter Triton hovedinngangen på Den Norske Amerikalinjes tidligere kontorbygg på Jernbanetorget.

Triton i ettertid[rediger | rediger kilde]

Den største månen til planeten Neptun har fått navnet Triton. Dette skyldes at Neptun er den romerske betegnelsen på havguden, Tritons far.

I Disney-filmen om Den lille havfruen er Triton navnet på faren til hovedpersonen, som er basert på havfruen i Hans Christian Andersens eventyr med samme navn.

I moderne industri forbindes Triton med kraftige maskiner, som Fords Triton Engines og Mitsubishis Triton pickup-biler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Triton – bilder, video eller lyd