Storveronika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storveronika
Storveronika
Nomenklatur
Veronica longifolia
L.
Populærnavn
storveronika[1]
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordenleppeblomstordenen
Familiekjempefamilien
TribusVeroniceae
Slektveronikaslekta
Miljøvern
Norsk rødliste:
Fastlands-Norge med havområder:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Fremmedartslista:
For Svalbard:[3]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

LO — Lav risiko 2023

Økologi
Habitat: fuktig, næringsrik jord på strender og enger
Utbredelse: Øst-Europa, Sibir

Storveronika (Veronica longifolia) er en blomst i kjempefamilien.

Storveronika er en flerårig urt. Den er oppkalt etter den hellige Veronica, og planten blir mellom 30 og 100 cm høy. Arten har lange stengler som er snaue nederst, og noen ganger kan de også være finhåret øverst. Bladene blir ca 7–8 cm lange, og sitter motsatt eller 3–4 i krans. Ofte er bladene dobbelt sagtannet langs kantene. På toppen får den lange og tette aksformede klaser med mørkeblå blomster. Blomsterstandene kan være enten ugrenet eller noe grenet nederst.

Den er utbredt fra Tyskland og Nordøst-Italia østover helt til Stillehavet. I europeisk Russland vokser den fra Nordishavet sørover til nordgrensen for steppene. I Norge har den en østlig utbredelse og finnes naturlig i Telemark til Oppland, og i Troms og Finnmark. Hageplanter har forvillet seg både på Vestlandet, og i Trøndelag og Nordland.

Som hageplante[rediger | rediger kilde]

Planten er mye dyrket i hager som staude. Storveronika er meget hardfør og liker all slags jord, men liker ikke tørke. Arten trives godt i sol og dyrkes i rabatter.

Storveronika er en populær plante blant humler, bier og andre insekter. Den er fin å dele etter noen år og kan også formeres med frø eller stiklinger. Det finnes hvite og rosa kultivarer av storveronika, Veronica longifolia 'Alba' og Veronica longifolia 'Eveline'.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 5. oktober 2023. Besøkt 5. oktober 2023. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter: Vurdering av storveronika Veronica longifolia for Norge»Åpent tilgjengelig. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 5. oktober 2023. 
  3. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for storveronika Veronica longifolia som LO (NR i 2018) for Svalbard med kystsone»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 5. oktober 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nærbilde av blomsterstanden.