Peter Jackson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Peter Jackson
Peter Jackson
Peter Jackson på San Diego Comic-Con International i 2009
Født Peter Robert Jackson
31. oktober 1961 (53 år)
Pukerua Bay, New Zealand
Ektefelle Fran Walsh (1987–)
Yrke Filmregissør, filmprodusent, manusforfatter
Aktive år 1976–
IMDb IMDb
Beste regi:
Ringenes herre: Atter en konge (2003)

Peter Robert Jackson (født 31. oktober 1961 i Pukerua Bay, New Zealand) er en nyzealandsk prisbelønnet filmskaper som først og fremst er kjent for å ha filmatisert Ringenes herre-trilogien (bestående av filmene Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge).

Filmer[rediger | rediger kilde]

Før Ringenes herre laget han også en rekke andre filmer, som for eksempel splatterklassikerne Bad Taste, Meet The Feebles og Braindead. Jackson laget også en nyinnspilling av filmen King Kong som kom ut i 2005. Filmen Alle mine kjære hadde premiere i desember 2009 i USA og New Zealand og kom ut i i Norge mars 2010.

Den 20. mars 2011 startet Jackson produksjonen av filmatiseringen av barneboka Hobbiten av J. R. R. Tolkien. Det skulle opprinnelig bli en duologi, men den 30. juli 2012 annonserte Jackson på sin Facebook-side at de to planlagte filmene skulle bli utvidet til en trilogi. Den tredje filmen skulle ikke fungere som en bro mellom Hobbiten og Ringenes Herre, men heller fortsette Hobbiten-historien ved å bruke materiale fra appendiksa til Ringenes Herre-bøkene.[1] Den første filmen (Hobbiten: En uventet reise) hadde et budsjett på 500 millioner amerikanske dollar, og ble ansett som en av verdens største filmer.[hvem?] I tillegg var mange av skuespillerne fra Ringenes Herre-trilogien tilbake i Hobbiten, blant andre Ian McKellen (Gandalv), Ian Holm (Gamle Bilbo Lommelun), Eliajah Wood (Frodo Lommelun), Cate Blanchett (Galadriel), Christopher Lee (Saruman), Hugo Weaving (Elrond), Orlando Bloom (Legolas) og Andy Serkis (Gollum). Hobbiten: En uventet reise premierte i Norge 12. desember 2012[2], Hobbiten: Smaugs ødemark 11. desember 2013[2] og Hobbiten: Femhærerslaget 10. desember 2014.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2002 ble Jackson utnevnt til følgesvenn av New Zealands fortjenstorden.[3] I nyttårslisten for 2010 ble han forfremmet til ridder følgesvenn og derved adlet.[4] Han har deretter rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Jackson ble i 2012 utnevnt til medlem av New Zealand-ordenen.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Peter Jackson – bilder, video eller lyd


Forrige mottaker:
 Roman Polanski 
Oscar for beste regi
Neste mottaker:
 Clint Eastwood 
regissørstubbDenne biografien om en regissør er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.