Shutter Island (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Shutter Island»)
Shutter Island
Generell informasjon
SjangerPsykologisk thriller
Utgivelsesår19. februar 2010
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde138 min.
SpråkEngelsk
Tysk
Bak kamera
RegiMartin Scorsese
ProdusentMartin Scorsese
ManusforfatterLaeta Kalogridis[1]
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio
Mark Ruffalo
Ben Kingsley
Annen informasjon
Budsjett$80 millioner [1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Shutter Island er en psykologisk thriller fra 2010, regissert av Martin Scorsese. Filmen er basert på Dennis Lehanes roman med samme tittel fra 2003. Boken ble gitt ut under tittelen «De gales øy» på norsk. Leonardo DiCaprio spiller rollen som U.S. Marshal Edward «Teddy» Daniels som etterforsker en sak om en forsvunnet pasient på Ashecliffe Hospital, et psykiatrisk anlegg kjent som «Shutter Island». Dette kommer av at fasilitetene ligger på en øy.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i filmen er lagt til året 1954, og Edward «Teddy» Daniels og hans partner Chuck Aule er på vei til Ashecliffe Hospital på Shutter Island utenfor Boston Harbor for å etterforske forsvinningen av pasient Rachel Solando, fengslet for å ha druknet sine tre barn. Kort tid etter at de ankommer Shutter Island forhindrer en storm dem i å forlate øya på flere dager. Teddy Daniels finner raskt ut at noe er galt, og merker seg at personalet er konfronterende og oppfører seg merkelig, at den ledende psykiateren på øya, dr. Crawley, nekter å gi ham mappene om sykehusets ansatte, og Solandos psykiater, dr. Sheehan, har tilfeldigvis forlatt øya for å feriere etter at hans pasient forsvant. I tillegg nektes Daniels adgang til C-fløyen som huser de farligste innsatte, og han får også beskjed om å holde seg unna fyrtårnet, da det allerede skal være undersøkt.

Daniels begynner etterhvert å få migrene og vonde minner og erindringer fra da han var med på å befri konsentrasjonsleiren Dachau ved slutten av den andre verdenskrig. Han drømmer også stadig om hans kone, Dolores Chanal, som ble drept i en husbrann stiftet av brannstifteren Andrew Laeddis. Chanal forteller Daniels i en drøm at både Rachel Solando og Andrew Laeddis befinner seg på øya. Daniels forteller Aule senere at han påtok seg denne etterforskningen for å finne Laeddis, som han visste befant seg på øya.

Ettersom Daniels og Aule fortsetter etterforskningen får de plutselig greie på at Solando har blitt funnet, men får ingen forklaring eller noe. Når verken de ansatte eller innsatte vil forklare noe som helst, bestemmer Daniels seg for å bryte seg inn i C-fløyen og kommer i kontakt med George Noyce, en annen pasient. Noyce advarer Daniels om at tvilsomme eksperimenter blir utført på pasienter på Ashecliffe, at de uhelbredelige blir sendt til fyrtårnet for å bli lobotomert. Noyce antyder også at alle på øya, inkludert partneren hans, Aule, spiller et spill for å lure Daniels.

Daniels møter Aule og bestemmer at de skal forsøke å nå fyrtårnet, men når de ankommer klippene rundt fyret skiller de lag. Aule går tilbake til sykehuset, mens Daniels forsøker å klatre ned langs klippene, og på veien finner han en hule hvor en kvinne gjemmer seg. Hun utgir seg for å være den ekte Rachel Solando, og hevder at hun pleide å være en ansatt psykiater på Ashecliffe helt til hun fant ut at det ble drevet med eksperimenter med psykoaktive stoffer på pasienter i et forsøk på å utvikle teknikker for hjernevasking. Da hun forsøkte å varsle myndighetene, ble hun lagt inn som en pasient. Da Daniels kommer tilbake til Ashecliffe og lurer på hvor Aule er, påstår dr. Crawley at Daniels ankom øya alene, at det ikke finnes noen bevis for at Aule har vært på øya.

Svært forvirret, men bestemt, finner Daniels veien til fyret og bryter seg inn. I toppen av fyrtårnet finner han dr. Crawley som venter på ham. Crawley forklarer Daniels at han (Daniels) er Andrew Laeddis, «deres farligste pasient», fengslet og sittende i C-fløyen etter å ha drept sin manisk depressive kone etter at hun druknet barna deres. Ifølge Crawley har de siste dagenes hendelser vært designet for å bryte Laeddis' (Daniels') illusjon ved å la ham spille ut en fiktiv rolle som etterforsker Edward Daniels, som forøvrig er anagram av hans virkelige navn. Alle de ansatte ved Ashecliffe, inkludert dr. Sheehan som spilte partneren Chuck Aule og sykepleieren som spilte Rachel Solando, var en del av dette spillet, og migrenene Laeddis opplevde kom av abstinenssymptomer fra medisinene han vanligvis gikk på. Idet de virkelige minnene kommer tilbake, besvimer Laeddis.

Han våkner inne på sykehuset i et rom sammen med både dr. Crawley og dr. Sheehan. Når han blir stilt spørsmål om seg selv, forteller ham om seg selv som Andrew Laeddis, ikke Edward Daniels, og dette gjør psykiaterne fornøyde. Dr. Crawley forteller dog at de oppnådde de samme resultatene da de forsøkte det samme ni måneder tidligere, men da hadde Laeddis falt tilbake, og advarer ham om at dette er hans siste sjanse. Litt senere slapper Laeddis av ute sammen med dr. Sheehan, men kaller ham «Chuck» og sier at de er nødt til å komme seg vekk fra øya. Sheehan nikker til dr. Crawley, som sender et par sykepleiere for å hente Laeddis. Idet han skal til å bli fraktet vekk, stiller han dr. Sheehan følgende spørsmål: «Which would be worse: to live as a monster, or die as a good man?», og følger så rolig sykepleierne vekk.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Leonardo DiCaprio Edward «Teddy» Daniels/Andrew Laeddis
Mark Ruffalo Chuck Aule/Dr. Sheehan
Ben Kingsley Dr. Crawley
Max von Sydow Dr. Naehring
Michelle Williams Dolores Chanal
Jackie Earle Haley George Noyce
Emily Mortimer Rachel Solando
Ted Levine Sykehusdirektøren

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen har stort sett høstet god kritikk. På Rotten Tomatoes' hjemmesider har filmen fått 68% basert på 241 anmeldelser, og har en gjennomsnittlig rangering på 6,6 av 10.[2]Metacritics hjemmesider har filmen en gjennomsnittlig sum på 63 av 100 basert på 37 anmeldelser.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]