Liste over Edvard Griegs verker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Edvard Grieg malt av Eilif Peterssen.

Dette er en liste over Edvard Griegs verker.

Verker med opusnummer[rediger | rediger kilde]

  • Op. 1: Fire pianostykker
    1. Allegro con leggerezza
    2. Non allegro e molto espressivo
    3. Mazurka
    4. Allegro con moto
  • Op. 2: Fire Sanger
    1. Die Müllerin (Adelbert von Chamisso)
    2. Eingehüllt in grauen Wolken (Heinrich Heine)
    3. Ich stand in dunkeln Träumen (Heinrich Heine)
    4. Was soll ich sagen? (Adelbert von Chamisso)
  • Op. 3: Poetiske Tonebilder
    1. Allegro ma non troppo
    2. Allegro cantabile
    3. Con moto
    4. Andante con sentimento
    5. Allegro moderato
    6. Allegro scherzando
  • Op. 4: Seks Digte
    1. Die Waise (Adelbert von Chamisso)
    2. Morgentau (Adelbert von Chamisso)
    3. Abschied (Heinrich Heine)
    4. Jägerlied (Ludwig Uhland)
    5. Das alte Lied (Heinrich Heine)
    6. Wo sind sie hin? (Heinrich Heine)
  • Op. 5: Hjertets Melodier (H. C. Andersen)
    1. To brune Øjne
    2. Du fatter ej Bølgernes evige Gang
    3. Jeg elsker Dig
    4. Min Tanke er et mægtigt Fjeld
  • Op. 6: Humoresker
    1. Tempo di valse
    2. Tempo di Menuetto ed energico
    3. Allegretto con grazia
    4. Allegro con burla
  • Op. 7: Sonate for Piano i e-moll (sommer 1865)
  • Op. 8: Sonate for fiolin og klaver nr. 1 i F-dur (1865)
  • Op. 9: Romancer og Ballader (Andreas Munch)
    1. Harpen
    2. Vuggesang
    3. Solnedgang
    4. Udfarten
  • Op. 10: Fire Romancer (Christian Winther)
    1. Taksigelse
    2. Skovsang
    3. Blomsterne tale
    4. Sang paa Fjeldet
  • Op. 11: I Høst
  • Op. 12: Lyriske stykker, Hefte I
    1. Arietta
    2. Vals
    3. Vægtersang
    4. Elverdans
    5. Folkevise
    6. Norsk
    7. Stambogsblad
    8. Fædrelandssang
  • Op. 13: Sonate for fiolin og klaver nr. 2 i G-dur (1867)
  • Op. 14: To symfoniske stykker
    1. Adagio cantabile
    2. Allegro energico
  • Op. 15: Romancer
    1. Margretes Vuggesang fra «Kongsemnerne» (Henrik Ibsen)
    2. Kjærlighed (H. C. Andersen)
    3. Langelandsk Folkemelodi (H. C. Andersen)
    4. Modersorg (Christian Richardt)
  • Op. 16: Klaverkonsert i a-moll
  • Op. 17: 25 Norske Folkeviser og Danser
    1. Springdans
    2. Ungersvenden han bad sin pige
    3. Springdans
    4. Niels Tallefjorn den kaute karen
    5. Jölstring
    6. Brulåt
    7. Halling
    8. Aa grisen hadde eit tryne
    9. Naar mit öie
    10. Aa Ole engang i sinde
    11. På Dovrefjeld i Norge
    12. Solfager og Ormekongen
    13. Reiseslaatt
    14. Jeg sjunger med sorrigfuldt hjerte
    15. Den sidste laurdags kvelden
    16. Je veit ei lita jente
    17. Aa kleggen han sa no te flugga si
    18. Stabbe-Låten
    19. Hölje Dale
    20. Halling
    21. Sæbygga
    22. Saa lokka me over den myra
    23. Saag du nokke te kjæringa mi
    24. Brulåten
    25. Rabnabryllaup i Kraakeland
  • Op. 18: Romancer og Sange
    1. Vandring i Skoven (H.C. Andersen)
    2. Hun er saa hvid (H.C. Andersen)
    3. En Digters sidste Sang (H.C. Andersen)
    4. Efteraarsstormen (Christian Richardt)
    5. Poesien (H.C. Andersen)
    6. Ungbirken (Jørgen Moe)
    7. Hytten (H.C. Andersen)
    8. Rosenknoppen (H.C. Andersen)
    9. Serenade til Welhaven (Bjørnstjerne Bjørnson)
  • Op. 19: Folkelivsbilder (1871)
    1. Fjeldslåt
    2. Brudefølget drar forbi
    3. Fra Karnevalet
  • Op. 20: Foran Sydens Kloster (Bjørnstjerne Bjørnson)
  • Op. 21: Fire Dikte fra Fiskerjenten (Bjørnstjerne Bjørnson)
    1. Det første møde
    2. God morgen!
    3. Jeg giver mit digt til våren
    4. Tak for dit råd
  • Op. 22: Sigurd Jorsalfar (Bjørnstjerne Bjørnson) (1872)
    1. Borghilds Drøm
    2. Ved Mandjevningen
    3. Kvad: Norrønafolket
    4. Hyldningsmarsch
    5. Kongekvadet
  • Op. 23: «Peer Gynt» (Henrik Ibsen) (1874-75)
    1. Prelude til 1. akt: I Bryllupsgården
    2. Brudefølget drager forbi
    3. Halling og Springdans
    4. Prelude til 2. akt: Bruderovet -- Ingrids Klage
    5. Peer Gynt og Sæterjentene
    6. Den grønklædde
    7. I Dovregubbens Hall
    8. Dans av Dovregubbens Datter
    9. Peer Gynt forfulgt av Trollene
    10. Prelude til 3. akt
    11. Solveigs Sang
    12. Prelude til 5. akt: Peer Gynts hjemfart
    13. Solveigs Sang (Uakkompagnert)
    14. Nattscene
    15. Kor
    16. Solveigs Vuggesang
    17. Morgenstemning
  • Op. 24: Ballade i g-moll (1876)
  • Op. 25: Sex Digte (Henrik Ibsen) (Ibsensangene) (1876)
    1. Spillemænd
    2. En Svane
    3. Stambogsrim
    4. Med en vandlilje
    5. Borte!
    6. En fuglevise
  • Op. 26: Fem Digte (John Paulsen)
    1. Et Håb
    2. Jeg reiste en deilig Sommerkvæld
    3. Den ærgjerrige
    4. Med en Primula veris
    5. På Skogstien
  • Op. 27: Strykekvartett i g-moll (sep. 1878; urframført Køln 29. okt. 1878)
  • Op. 28: Albumblad
    1. i Ass-dur
    2. i F-dur
    3. i A-dur
    4. i ciss-moll
  • Op. 29: Improvisata over to norske folkeviser
    1. Guten og gjenta på fjøshellen
    2. Dæ var eigong en Kungje
  • Op. 30: Album for Mannsang
    1. Jeg lagde mig så sildig
    2. Bådn-Låt
    3. Torø liti
    4. Halling
    5. Dæ æ den største Dårligheit
    6. Går e ut ein Kveld
    7. Han Ole
    8. Halling
    9. Deiligste blandt Kvinder
    10. Den store, hvide Flok
    11. Fantegutten
    12. Røtnams Knut
  • Op. 31: Landkjenning (Bjørnstjerne Bjørnson)
  • Op. 32: Den Bergtekne
  • Op. 33: Tolv Melodier (Aasmund Olavsson Vinje) (Vinjesangene)
    1. Guten
    2. Våren
    3. Den Særde
    4. Tyteberet
    5. Langs ei Å
    6. Eit Syn
    7. Gamle Mor
    8. Det Første
    9. Ved Rondane
    10. Et Vennestykke
    11. Trudom
    12. Fyremål
  • Op. 34: To elegiske melodier for strykeorkester
    1. Hjertesår
    2. Våren
  • Op. 35: Norske danser
    1. Allegretto marcato
    2. Allegretto tranquillo e grazioso
    3. Allegro moderato alla marcia
    4. Allegro molto
  • Op. 36: Sonate for cello og klaver i a-moll (april 1883; urframført 22. okt. 1883 Dresden)
  • Op. 37: Valse-kapriser
    1. Tempo di Valse moderato i ciss-moll
    2. Tempo di Valse i e-moll
  • Op. 38: Lyriske stykker, hefte II
    1. Vuggevise
    2. Folkevise
    3. Melodie
    4. Halling
    5. Springdans
    6. Elegie
    7. Vals
    8. Kanon
  • Op. 39: Romancer (ældre og nyere)
    1. Fra Monte Pincio (Bjørnstjerne Bjørnson)
    2. Dulgt Kjærlighed (Bjørnstjerne Bjørnson)
    3. I Liden højt deroppe (Jonas Lie)
    4. Millom Rosor (Kristoffer Janson)
    5. Ved en ung Hustrus Båre (Olaf Peder Monrad)
    6. Hører jeg Sangen klinge (Heinrich Heine, overs: Nordahl Rolfsen)
  • Op. 40: Fra Holbergs tid (Holberg-suiten, 1884 for piano, 1885 for orkester)
    1. Prelude
    2. Sarabande
    3. Gavotte
    4. Air
    5. Rigaudon
  • Op. 41: Klaverstykker etter egne sanger
    1. Vuggesang
    2. Liden Håkon
    3. Jeg elsker dig
    4. Hun er saa hvid
    5. Prinsessen
    6. Jeg giver mit digt til våren
  • Op. 42: Bergliot (Bjørnstjerne Bjørnson)
  • Op. 43: Lyriske stykker, hefte III
    1. Sommerfugl
    2. Ensom vandrer
    3. I Hjemmet
    4. Liden Fugl
    5. Erotik
    6. Til Foråret
  • Op. 44: Reiseminder fra Fjeld og Fjord (Holger Drachmann)
    1. Prolog
    2. Johanne
    3. Ragnhild
    4. Ingebjørg
    5. Ragna
    6. Epilog
  • Op. 45: Sonate for fiolin og klaver nr. 3 i c-moll
  • Op. 46: Peer Gynt Suite nr. 1
    1. Morgenstemning
    2. Åses Død
    3. Anitras Dans
    4. I Dovregubbens Hall
  • Op. 47: Lyriske stykker, hefte IV
    1. Valse-Impromptu
    2. Albumblad
    3. Melodie
    4. Halling
    5. Melankoli
    6. Springdans
    7. Elegie
  • Op. 48: Seks Sange (oversatt av Nordahl Rolfsen)
    1. Gruß / Hilsen (Heinrich Heine)
    2. Dereinst, Gedanke mein / Jeg ved, min Tanke, ved (Emanuel Geibel)
    3. Lauf der Welt / Verdens Gang (Ludwig Uhland)
    4. Die verschwiegene Nachtigall / Nattergalen (Johann Wolfgang von Goethe)
    5. Zur Rosenzeit / I Rosentiden (Johann Wolfgang von Goethe)
    6. Ein Traum / En Drøm (Friedrich von Bodenstedt)
  • Op. 49: Seks Dikte (Holger Drachmann)
    1. Saa du Knøsen, som strøg forbi
    2. Vug, o Vove
    3. Vær hilset, I Damer
    4. Nu er Aftnen lys og lang
    5. Jule-Sne
    6. Foraarsregn
  • Op. 50: Olav Trygvason
  • Op. 51: Gammel norsk melodi med variasjoner
  • Op. 52: Klaverstykker etter egne sanger
    1. Modersorg
    2. Det første møte
    3. Du fatter ei Bølgernes evige Gang
    4. Solveigs sang
    5. Kjærlighed
    6. Du gamle Mor
  • Op. 53: To Melodier for Strykeorkester etter egne Sanger
    1. Norsk
    2. Det første Møte
  • Op. 54: Lyriske stykke, hefte V
    1. Gjætergut
    2. Gangar
    3. Troldtog
    4. Notturno
    5. Scherzo
    6. Klokkeklang
  • Op. 55: Peer Gynt Suite Nr. II
    1. Bruderovet – Ingrids Klage
    2. Arabisk Dans
    3. Peer Gynts Hjemfart
    4. Solveigs Sang
  • Op. 56: Tre Orkesterstykker fra Sigurd Jorsalfar
    1. Prelude: Ved Mannjevningen
    2. Intermezzo: Borhilds Drøm
    3. Hyldningsmarsch
  • Op. 57: Lyriske stykker, hefte VI
    1. Svundne Dage
    2. Gade
    3. Illusion
    4. Hemmelighed
    5. Hun danser
    6. Hjemve
  • Op. 58: Norge (John Paulsen)
    1. Hjemkomst
    2. Til Norge
    3. Henrik Wergeland
    4. Turisten
    5. Udvandreren
  • Op. 59: Elegiske Digte (John Paulsen)
    1. Når jeg vil dø
    2. På Norges nøgne fjelde
    3. Til Én I
    4. Til Én II
    5. Farvel
    6. Nu hviler du i jorden
  • Op. 60: Digte (Vilhelm Krag)
    1. Liden Kirsten
    2. Moderen synger
    3. Mens jeg venter
    4. Der skreg en Fugl
    5. Og jeg vil ha mig en Hjertenskjær
  • Op. 61: Barnlige Sange
    1. Havet (Nordahl Rolfsen)
    2. Sang til juletæet (Johan Krohn)
    3. Lok (Bjørnstjerne Bjørnson)
    4. Fiskervise (Petter Dass)
    5. Kveldsang for Blakken (Nordahl Rolfsen)
    6. De norske fjelde (Nordahl Rolfsen)
    7. Fædrelands-Salme (E. Runeberg / Nordahl Rolfsen)
  • Op. 62: Lyriske stykker, hefte VII
    1. Sylphe
    2. Takk
    3. Fransk Serenade
    4. Bækken
    5. Drømmesyn
    6. Hjemad
  • Op. 63: Zwei nordische Weisen
    1. Im Volkston
    2. Kuhreigen und Bauerntanz
  • Op. 64: Symfoniske Danser
    1. Allegro moderato e marcato
    2. Allegretto grazioso
    3. Allegro giocoso
    4. Andante – Allegro molto e risoluto
  • Op.65: Lyriske stykker, hefte VIII
    1. Fra Ungdomsdagene
    2. Bondens Sang
    3. Tungsind
    4. Salon
    5. I Balladetone
    6. Bryllupsdag på Troldhaugen
  • Op. 66: 19 norske folkeviser
    1. Kulok
    2. Det er den største Dårlighed
    3. En Konge hersked i Østerland
    4. Siri Dale Visen
    5. Det var i min Ungdom
    6. Lok og bådnlåt
    7. Bådnlåt
    8. Lok
    9. Liten va Guten
    10. Morgo ska du få gifta deg
    11. Det stander to Piger
    12. Ranveig
    13. En liten grå Man
    14. I Ola-dalom, i Ola-Kjønn
    15. Bådnlåt
    16. Ho vesle Astrid vor
    17. Bådnlåt
    18. Jeg går i tusind Tanker
    19. Gjendines Bådnlåt
  • Op. 67: Haugtussa (Arne Garborg)
    1. Det syng
    2. Veslemøy
    3. Blåbær-Li
    4. Møte
    5. Elsk
    6. Killingdans
    7. Vond Dag
    8. Ved Gjætle-Bekken
  • Op. 68: Lyriske stykker, hefte IX
    1. Matrosernes Opsang
    2. Bestemors menuett
    3. For dine Føtter
    4. Aften på Højfjeldet
    5. Bådnlåt
    6. Valse mélancolique
  • Op. 69: Fem Digte (Otto Benzon)
    1. Der gynger en Båd på Bølge
    2. Til min Dreng
    3. Ved Moders Grav
    4. Snegl, Snegl!
    5. Drømme
  • Op. 70: Fem Digte (Otto Benzon)
    1. Eros
    2. Jeg lever et Liv i Længsel
    3. Lys Nat
    4. Se dig for
    5. Digtervise
  • Op. 71: Lyriske stykker, hefte X
    1. Der var engang
    2. Sommeraften (Sommerkvæld)
    3. Småtrold
    4. Skovstilhed
    5. Halling
    6. Forbi
    7. Efterklang
  • Op. 72: Slåtter, opptegnet av Johan Halvorsen, fri bearbeidelse for piano
    1. Giböens Bruremarsch
    2. John Væstafæs Springdans
    3. Bruremarsch fra Telemarken
    4. Haugelåt
    5. Prillaren fra Os Præstegjeld
    6. Gangar
    7. Røtnamsknut
    8. Bruremarsch (efter Myllarguten)
    9. Nils Rekves halling
    10. Knut Luråsens halling I
    11. Knut Luråsens halling II
    12. Springdans (efter Myllarguten)
    13. Håvar Giböens Draum
    14. Tussebrurefæra på Vossevangen
    15. Skuldalsbruri
    16. Kivlemøyerne (Springdans)
    17. Kivlemøyerne (Gangar)
  • Op. 73: Stemninger
    1. Resignation
    2. Scherzo-Impromptu
    3. Nattligt Ridt
    4. Folketone
    5. Studie
    6. Studenternes Serenade
    7. Lualåt
  • Op. 74: 4 Salmer fritt efter gamle norske Kirkemelodier
    1. Hvad est du dog skjøn
    2. Guds Søn har gjordt meg fri
    3. Jesus Christus er opfaren
    4. I Himmelen

Verk uten opusnummer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]