Leontios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Leontios
Leo
Leontios
Født ukj år
Isauria
Død 15. februar 706
Konstantinopel
henrettet
Regjerte 695698
Forgjenger Justinian II
Etterfølger Tiberios III

Leontios (Leo, Leontius, gresk: Λεόντιος, latin: LEONTIVS), død 15. februar 706, var keiser i Østromerriket (Bysants) fra 695 til 698. Han kom til makten etter å ha ledet et opprør som avsatte keiser Justinian II. Han ble i sin tur styrtet av Tiberios III.

Leontios var født i Isauria i Lille-Asia (sør i dagens Tyrkia og var fra ung alder utdannet soldat. Han var strategos (hærfører) under keiser Konstantin IV. I 686, under Justinian II, ledet han den østromerske hæren til seier mot araberne i Georgia og Armenia og erobret nye områder i Kaukasus (Azerbadian og Albania (Kaukasus)). Hans seire muliggjorde en avtale mellom den arabiske kaliff Abd al-Malik og keiseren. Krigen mot araberne ble gjenopptatt i 692 under Leontis’ ledelse, men han ble denne gang slått militært. Som resultat av dette ble han fengslet i to år av Justinian II.

Leontios ble satt fri i 695 og gjeninnsatt som strategos. Han organiserte imidlertid et opprør mot keiseren og fikk Justinian avsatt og forvist til Krim. Leontis ble innsatt som keiser samme år.

Som keiser gjorde han seg upopulær ved å være mindre aktiv militært, og araberne utnyttet dette ved å erobre Kartago i 697. Leontios sendte en flåte i 698 for å gjenerobre Kartago, flåten ble stått tilbake. Soldatene gjorde opprør mot sin admiral og innsatte en germansk sjømann ved navn Apsimos til leder for flåten. Apsimos skiftet navn til Tiberios III og seite tilbake til Konstantinopel hvor han med lokal støtte fikk Leontios avsatt og fengslet, og fikk seg selv kronet til keiser. Tiberios III ble selv avsatt av den tidligere keiser Justinian II som ledet et opprør fra Krim i 705. Den 15. februar 706 ble begge de tidligere opprørskeiserne Leontios II og Tiberios III ført til hippodromen i Konstantinopel hvor de ble stilt for retten, dømt og henrettet.

Eksterne kilder[rediger | rediger kilde]


Østromersk keiser
intet dynasti
Forgjenger:
Justinian II
695698 Etterfølger:
Tiberios III
Østromerriket