Justinus I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Justinus I
Flavivs Ivstinvs I
Justinus I
Født 450
Bederiana
Død januar 527
Konstantinopel
Sykdom
Regjerte 518 - august 527
Dynasti Justinske
Forgjenger Anastasius I
Etterfølger Justinian I

Justinus I eller Flavius Iustinus (født ca. 450, død 1. august 527) var en østromersk keiser fra 518 til 527.

Justinus I steg i gradene i militæret og ble til slutt det bysantinske imperiets keiser, til tross for at han var analfabet og bortimot 70 år gammel da han besteg tronen. Hans regjering har betydning for å ha grunnlagt et dynasti som inkluderte hans eminente nevø Justinian I og lover som minsket innflytelsen til den gammel-bysantinske adelen.

Justinus ble født i en landsby i nærheten av Bederiana i den romerske provinsen Dardania som tilhørte Dacian Diocese som sammen med Makedonia var prefekturet Illyricum. Før han fylte tyve år måtte han sammen med to kamerater flykte fra en invasjon av barbarere og søkte tilflukt i Konstantinopel. Justin gikk snart inn i militæret og på grunn av sin dyktighet steg han hurtig gradene og ble general og kommandør av vaktenstyrken for palasset under keiser Anastasios I et tiår senere. Takket være sin posisjon og pengegaver klarte han å sikre valget som hersker i 518.

Som en karrieresoldat med manglende kunnskap om å styre en stat var Justin klok nok til å omgi seg med rådgivere han stolte på. Den mest prominente av disse var hans nevø Flavius Petrus Sabbatius som han adopterte som sin sønn og ga ham navnet Justinian. Det er vanlig å si at Justinian styrte imperiet i sin onkels navn, takket være opptegnelsene til historikeren Procopius, men det er en del bevis som motsier dette. Justinian ble ikke navngitt som etterfølger før ikke mindre enn et år før Justins død.

I 525 avskaffet Justinus en lov som effektivt forhindret en medlem av senatorklassen fra å gifte seg med en kvinne fra en lavere klasse i samfunnet, inkludert fra teateret som ble ansett som skandaløse på denne tiden. Dette påbudet gjorde det mulig for Justinian til å gifte seg med Theodora, en tidligere mimeskuespiller, og det betydde at den gamle klasses distinksjonene ble mindre skarpe ved hoffet.

De siste årene av hans styre ble merket av strid mellom imperiet og østgoterne og perserne. I 526 begynte Justinus' helse å bli merkbart dårlig og han formelt utpekte Justinian som medhersker den 1. april 527. Den 1. august samme år døde han og ble etterfulgt av Justinian.

Byen Anazarbus ble omdøpt til Justinopolis i 525 til hans ære etter at den ble gjenoppbygd etter et jordskjelv.


Østromersk keiser
Justinske dynasti
Forgjenger:
Anastasius I
518527 Etterfølger:
Justinian I
Østromerriket