Klarsyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Klarsyn, synskhet eller clairvoyance er en påstått evne til å se mer enn det som er alminnelig ved bruk av vanlige menneskelige sanser. Klarsynte hevder at de ser f.eks fremtidige hendelser, men dog også fortid og andre typer informasjon man ikke egentlig kunne vært i besittelse av.

Noen klarsynte arbeider som medier og kommuniserer angivelig med vesener i andre dimensjoner.

Klarsynthet har aldri blitt påvist vitenskapelig, og i kontrollerte tester har påstått synske personer vist seg å ikke treffe bedre enn ren gjetning.[1] I kriminalsaker utsettes ofte politiet for tips fra klarsynte, og det har blitt spilt inn egne TV-serier som Fornemmelse for mord der uløste drapsgåter har blitt forsøkt løst av klarsynte. I norsk sammenheng har slike tips fortsatt til gode å oppklare drapssaker.[2][3]

Rettsaker[rediger | rediger kilde]

I USA har en rekke påstått klarsynte personer blitt idømt lange fengselsstraffer og millionerstatninger for å ha svindlet godtroende mennesker.[4][5][6] I 2013 ble en påstått klarsynt kvinne dømt til å betale 6,8 millioner dollar i erstatning til et par som hun hadde påstått skjulte en massegrav med lemlestede lik på sin eiendom.[7] Ryktet spredte seg raskt, og politiet måtte til slutt grave opp eiendommen for å bevise at det ikke fantes noen massegrav der for å få slutt på spekulasjonene.

Kjente synske personer[rediger | rediger kilde]

For personer kjent for påstått klarsyn eller synskhet, se Kategori:Klarsynte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.