Klarsyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Klarsyn, synskhet eller clairvoyance er en påstått evne til å se mer enn det som er alminnelig ved bruk av vanlige menneskelige sanser. Klarsynte hevder at de ser f.eks fremtidige hendelser, men dog også fortid og andre typer informasjon man ikke egentlig kunne vært i besittelse av.

Noen klarsynte arbeider som medier og kommuniserer angivelig med vesener i andre dimensjoner.

Vitenskapelig tilnærming[rediger | rediger kilde]

Klarsynthet har aldri blitt påvist vitenskapelig, og i kontrollerte tester har påstått synske personer vist seg å ikke treffe bedre enn ren gjetning.[1][2] I kriminalsaker utsettes ofte politiet for tips fra klarsynte, og det har blitt spilt inn egne TV-serier som Fornemmelse for mord der uløste drapsgåter har blitt forsøkt løst av klarsynte. I norsk sammenheng har slike tips fortsatt til gode å oppklare drapssaker.[3][4]

I 1981 definerte de to amerikanske psykiaterne Sheryl C. Wilson og Theodore X. Barber Fantasy prone personality (FPP) som en tilstand hvor en person ikke klarer å skille mellom fantasi og virkelighet.[5] FPP er en foreslått årsak til hvorfor noen mennesker kan oppfatte seg selv som klarsynte.

Rettssaker[rediger | rediger kilde]

I USA har en rekke påstått klarsynte personer blitt idømt lange fengselsstraffer og millionerstatninger for å ha svindlet godtroende mennesker.[6][7][8] I 2013 ble en påstått klarsynt kvinne dømt til å betale 6,8 millioner dollar i erstatning til et par som hun hadde påstått skjulte en massegrav med lemlestede lik på sin eiendom.[9] Ryktet spredte seg raskt, og politiet måtte til slutt grave opp eiendommen for å bevise at det ikke fantes noen massegrav der for å få slutt på spekulasjonene.

I 2004 vakte det sterke reaksjoner etter at en påstått klarsynt i programmet Fornemmelse for mord navnga en person hun mente sto bak drap.[10] Politiet sjekket personen opp mot saken, og opplysningene viste seg å være oppspinn.

Kjente synske personer[rediger | rediger kilde]

For personer kjent for påstått klarsyn eller synskhet, se Kategori:Klarsynte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Går det an å være synsk? forskning.no
  2. ^ Fulltreff for Snåsamannen!!! Fri Tanke
  3. ^ Synske løser ikke krimgåter Dagbladet
  4. ^ – Synske uroer etterforskningen NRK
  5. ^ Lynn, Steven J., og Judith W. Rhue (1988). Fantasy proneness: Hypnosis, developmental antecedents, and psychopathology. American Psychologist, vol. 43, s 35-44.
  6. ^ South Florida and NY psychic going to prison, must repay $2.2 million to victims SunSentinel
  7. ^ Psychic Sentenced 5 To 15 Years For Conning Clients CBS New York
  8. ^ Seeing a future in jail: First three sentenced in psychic fraud South Florida Business Journal
  9. ^ 'Psychic' who reported mass grave north of Houston must pay $7 million Chron
  10. ^ Sjokkert over påstandene om bildrap Romerikes Blad

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.