Hans Mark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hans Mark
Født17. juni 1929[1]Rediger på Wikidata
Mannheim
Død18. des. 2021[2]Rediger på Wikidata (92 år)
Austin
BeskjeftigelseFysiker, akademiker, universitetslærer, aeronautical engineer Rediger på Wikidata
Utdannet vedMassachusetts Institute of Technology (akademisk grad: ph.d.)
University of California, Berkeley (akademisk grad: Bachelor of Science)
Stuyvesant High School
NasjonalitetUSA
Medlem avNational Academy of Engineering
UtmerkelserFellow of the American Physical Society
NASA Distinguished Service Medal (1972)[3]
7. Director of the National Reconnaissance Office
3. august 1977–8. oktober 1979[4]
ForgjengerThomas C. Reed
EtterfølgerRobert J. Hermann
13. Luftforsvarsminister

Hans Michael Mark (født 17. juni 1929, død 18. desember 2021) var minister for det amerikanske flyvåpenet og en tidligere viseadministrerende direktør for National Aeronautics and Space Administration (NASA). Han var en ekspert og konsulent i luftfart og nasjonal forsvarspolitikk. Mark arbeider i en avdeling for Aerospace Engineering og Mekanics ved University of Texas at Austin.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Mark bodde i Wien for i en periode før han og familien flyktet via det nøytrale Sveits, etter nazistenes annektering av Østerrike. Frem til Tysklands okkupasjon bodde familien i Frankrike, da de flyttet til London hvor de bodde under slaget om Storbritannia og den tyske bombingen av London. Hans Marks far, Herman Francis Mark, arbeidet som kjemiker og fikk seg jobb i Canada, og deretter flyttet hele familien til Toronto, der de bodde for en kortere periode. Kort tid senere flyttet familien videre til USA i 1940.

Etter at Mark ble en naturalisert amerikansk statsborger i 1945, ble han uteksaminert fra New Yorks Stuyvesant High School i 1947, og han studerte til en bachelorgrad i fysikk fra University of California, Berkeley i 1951 og han fikk en doktorgrad i fysikk fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1954.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt tildelt doktorgraden sin, arbeidet Mark i en periode ved MIT som førsteamanuensis og som fungerende leder for Neutron Physics Group Laboratory for Nuclear Science. Han returnerte til Berkeley igjen i 1955 og han ble der frem til 1958 som en fysiker ved Lawrence Radiation Laboratory som ligger i Livermore.

Senere reiste Mark tilbake til MIT og begynte som assisterende professor i fysikk. I 1960, vendte han igjen tilbake til University of California og han begynte å studere eksperimentell fysikk. Han ble der frem til 1964. Mark har også undervist både lavere og høyere kurs i fysikk og ingeniørvitenskap ved Boston University og ved University of California. I februar 1969 ble han valgt til direktør for et forskningssenter som var en del av romfartsorganisasjonen NASA som ligger i Mountain View i California. I denne posisjonen administrerte han dette senterets forskning og anvendelser innen luftfart, romforskning og teknologi til bruk i verdensrommet.

Mark ble utnevnt til viseadministrerende direktør for NASA av daværende president Ronald Reagan, en stilling han hadde fra 10. juli 1981 til 1. september 1984. Da han forlot NASA i 1984, ble Mark tildelt en stilling ved University of Texas som han holdt frem til 1992. Deretter ble han en ledende professor i luftfartsteknologi ved University of Texas at Austin. I juli 1998 begynte han å arbeide ved Pentagon etter å ha blitt nominert til denne posisjonen av president Bill Clinton.

I 2001 returnerte Hans Mark til en stilling ved University of Texas at Austin. Hans Mark var medlem av National Academy of Engineering, som er USAs høyeste utmerkelse for tekniske fagfolk. Han var også æresmedlem av American Institute of Aeronautics. Han har mottatt flere medaljer og utmerkelser, blant disse er en Joe J. King Engineering Achievement Award som han ble tildelt i 1999.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w61w828j, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Hans Mark, former secretary of Air Force and NASA deputy who fled Nazis, dies at 92»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ searchpub.nssc.nasa.gov[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Laurie, Clayton. Leaders of the National Reconnaissance Office 1961-2001. Office of the Historian, National Reconnaissance Office. 1 May 2002.