Hugh Latimer Dryden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Hugh Dryden
Hugh Dryden
Dr Hugh Dryden
Født 2. juli 1898
Pocomoke City, Maryland
Død 2. desember 1965 (67 år)
Fagfelt Aeronautik
Kjent for NASA
Influert av Paul C. Donnelly

Hugh Latimer Dryden (født 2. juli 1898 i Pocomoke City i Maryland, død 2. desember 1965) var en amerikansk forsker på luftfart, embetsmann og direktør for NASA.

Dryden tjenestegjorde som administrerende direktør for National Aeronautics and Space Administration (NASA) fra den 19. august 1958 og frem til hans dødsfall i desember 1965. Dryden ble oppkalt etter en populær metodistprest fra lokalområdet. Under den finansielle panikken i USA i 1907, mistet hans far jobben sin og familien måtte flytte til Baltimore i Maryland. Som student utmerket Dryden seg i matematikk. Han ble uteksaminert fra Baltimore City College i en alder av 14 år, som var den yngste studenten noen gang fra denne skolen.

Dryden ble tildelt Peabody-prisen for fremragende prestasjoner innenfor matematikk. Med et stipend begynte han å studere ved Johns Hopkins University og han ble derfra uteksaminert med toppkarakterer etter bare tre års studier. Dryden hadde også en mastergrad innen fysikk i 1916. I 1939 ble Dryden ansatt hos National Advisory Committee for Aeronautics (NACA), men etter utbruddet av den andre verdenskrig hadde Dryden en rådgivende rolle overfor det amerikanske flyvåpenet. Han ledet utviklingen av en ny type bombe som ble brukt til å senke en japansk destroyer. i april 1945.

Etter den andre verdenskrig ble Dryden gjort til direktør for NACA i 1946. Mens han var ansatt hos NACA overvåket han utviklingen av den eksperimentelle flytypen North American X-15. Dryden beholdt stillingen som direktør for NACA fra 1947 til oktober 1958. I tillegg hadde han forskjellige posisjoner innenfor en rekke offentlige rådgivende komiteer, inkludert det vitenskapelige rådet til USAs president.

Etter at NACA ble omgjort til NASA, ble Dryden gjort til assisterende direktør i denne organisasjonen, og han hadde denne posisjonen frem til sin død. Dryden døde av kreft den 2. desember 1965, i en alder av 67 år. Doktor Dryden var også en av grunnleggerne av National Academy of Engineering. Dr. Dryden ble for øvrig portrettert av George Bartenieff i 1998 under TV-miniserien From Earth to Moon.