Gokstadskipet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gokstadskipet
Fra utgravingen av Gokstadskipet
Gokstadhaugen i Sandefjord

Gokstadskipet er et vikingskip fra slutten av 800-tallet. Det er Norges største bevarte vikingskip, og står i dag utstilt på VikingskipshusetBygdøy i Oslo. Skipet ble funnet i «Kongshaugen» (Gokstadhaugen) på gården Gokstad i Sandefjord i Vestfold. Haugen ble utgravd i 1880 under ledelse av antikvar Nicolay Nicolaysen.

Skipet[rediger | rediger kilde]

Dendrokronologiske prøver viser at skipet ble bygget ca. 890 e.Kr. og at det ble lagt ned i haugen ca. 10 år etter. Skipet består hovedsakelig av eik. Det er 23,8 m langt, 5,2 m bredt og har 16 årepar[1]. Seilet kan ha vært inntil 110 kvadratmeter og var sannsynligvis laget av vadmel. Skipets toppfart er anslått til 12 knop.

Graven[rediger | rediger kilde]

I akterskipet var det bygd et gravkammer av tømmer. I en seng i gravkammeret lå skjelettet til en mann i 40-åra som var 1,85 m høy[2]. Identiteten til personen er ikke kjent, men en teori går ut på at det kan ha vært Olav Geirstad-Alv, en småkonge i Vestfold som i følge Heimskringla døde på denne tiden. Han døde imidlertid i sotteseng etter «fotverk», mens nyere undersøkelser av skjelettrestene viser at denne mannen var usedvanlig kraftig og hadde store hoggskader fra kamp. Dette har fått noen til å tro at det heller er Tore Haklang, som falt under Slaget ved Hafrsfjord, som er begravet her.

Han har sannsynligvis vært kledd i en forseggjort drakt, for det ble funnet ull og rester av silke med innvevd gulltråd. Graven har vært røvet, og alt av eventuelle våpen, smykker og annet som måtte være av verdi for røverne er borte. Men mye annet lå igjen, og i gravkammeret ble det blant annet funnet et spillebrett med spillebrikker av horn, fiskekroker og seletøybeslag av jern, bly og forgylt bronse. Utenfor gravkammeret lå det kjøkkenutstyr, seks senger, ett telt og en slede. Med i graven var det også 12 hester, seks hunder og en påfugl, samt tre mindre båter.

Rekonstruksjoner[rediger | rediger kilde]

Redaktør for Norges handels- og sjøfartstidende, senere sjøfartsdirektør Magnus Andersen, seilte «Viking» til Chicago

«Viking» ble seilt over Atlanteren til Verdensutstillingen i Chicago i 1893 av Magnus Andersen. Kopien «Hjemkomst», bygd i Minnesota, ble i 1982 seilt fra USA til Norge. I 1990 ble «Gaia» sjøsatt. Denne kopien er seilt over Atlanteren til USA av Ragnar Thorseth. Dragehodet i fronten av skipet ble eksakt kopiert fire ganger til filmen "Conan the Barbarian"s "Wheel of Pain".

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.khm.uio.no/besok-oss/vikingskipshuset/utstillinger/gokstad/2-gokstadskipet.html Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo: Gokstadskipet. Besøkt 6. november 2013
  2. ^ http://www.khm.uio.no/besok-oss/vikingskipshuset/utstillinger/gokstad/3-gokstadgraven.html Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo: Gokstadgraven. Besøkt 6. november 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]