Glenn Hoddle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Glenn Hoddle

Glenn Hoddle (født 27. oktober 1957 i Hayes, Middlesex) er en engelsk fotballtrener og tidligere fotballspiller.

Karriere som spiller[rediger | rediger kilde]

Hoddle startet fotballkarrieren på de aldersbestemte lagene til Tottenham Hotspur.En annen Tottenham legende, anbefalte Tottenham-scoutene til å ta en ekstra titt på den unge spilleren. Han debuterte i ligaen i 1975, sytten år gammel. Han debuterte på Englands landslag i 1979, og spilte under EM 1980 i Italia. I 1981 og 1982 vant han FA-cupen med Tottenham. Han spilte på Englands lag under både VM 1982 og VM 1986. I 1984 var han med på å vinne UEFA-cupen.

I 1987 gikk han fra Tottenham til franske AS Monaco, hvor han endte sin internasjonale karriere i 1991.

Karriere som trener[rediger | rediger kilde]

Hoddle har vært innom mange klubber som trener.

Swindon Town[rediger | rediger kilde]

Han var spillende manager for Swindon Town fra 1991 til 1993 og førte klubben opp til øverste divisjon for første gang i klubbens historie. De slo Leicester City 4-3 i Play-Off finalen på Wembley i 1993 hvor Hoddle skåret ett av målene. Han ble stemt inn på tidenes Swindon lag av leserne til lokalavisen Swindon Advertiser i 2010.

Chelsea[rediger | rediger kilde]

Han ble ansatt som spillende trener Chelsea i juni 1993 (han la opp som spiller i 1995).

Hans assistent var Peter Shreeves og de kom til Fa Cup finalen i deres første sesong, der de tapte 0 – 4 for Manchester United. Siden United vant the double denne sesongen, fikk Chelsea med seg en plass i Cupvinnercupen og de kom seg til semi-finalen der de tapte for Real Zaragoza som vant finalen mot Arsenal. Hoddle kom også til semifinalen i FA-Cupen i sesongen 1995 / 96, men klarte aldri å få klubben lengre opp enn 11 plass i ligaen.

Han var trener for Chelsea frem til 1996, da han takket ja til å trene det Engelske landslaget.

Hoddle vant ingen store titler som Chelsea manager, men det var nære på flere ganger. I tillegg var det han som kjøpte inn spillere som Mark Hughes og Ruud Gullit til klubben, som senere skulle vise seg å være viktige spillere for Chelsea sin videre fremgang.

Engelsk landslagssjef[rediger | rediger kilde]

Han fikk jobben som Englands landslagssjef, og førte laget til VM 1998 i Frankrike. Der ble laget slått ut i åttedelsfinalen på straffekonkurranse mot Argentina.

I 1999 ble Hoddles avsatt som landslagstrener, etter en skandale som oppstod etter at Hoddle kom med negative ytringer om funksjonshemmede mennesker.

Southampton[rediger | rediger kilde]

Etter et kortere opphold i trenergjerningen skrev han kontrakt med Southampton i 2000 der han etterfulgte Dave Jones.

Tottenham[rediger | rediger kilde]

Allerede samme år forlot han klubben, da han fikk et tilbud fra moderklubben Tottenham Hotspur. Her ble han frem til 2003.

Wolverhampton Wanderers[rediger | rediger kilde]

Hoddle gjorde nytt comeback som trener i desember 2004 da han tok over som manager for Wolverhampton Wanderers, nok en gang etter Dave Jones.

Wolves hadde rykket ned fra Premier League sesongen før og etter at klubben gjorde en dårlig start på sesongen 2004 / 05 følte styret at det var på tide med trener bytte. Hoddle fikk fart på klubben og de tapte bare 1 av de siste 25 kampene den sesongen. Dessverre var det ikke nok til å komme med i play-off rundene, da hele 15 av kampene under Hoddle endte med uavgjort.

Sesongen 2005 / 06 var klubben en av favorittene til å klare opprykk til Premier League, men de spilte fremdeles for mange uavgjorte kamper og havnet nok en gang utenfor play-off plassene. Selv om dette var en skuffelse for klubben var styret klar i sin mening om at Hoddle skulle fortsette.

Styret bestemte derimot at Hoddle ikke fikk mer penger til å kjøpe spillere, noe som endte i at Hoddle leverte inn sin avskjedssøknad i juli 2006 der han ga uttrykk for at hans og klubbens ambisjoner ikke var på samme nivå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Glenn Hoddle – bilder, video eller lyd