Steve McManaman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Steve McManaman
Steven Charles McManaman
Steve McManaman
Født 11. februar 1972 (43 år)
Liverpool, England
Høyde 183 cm
Posisjon Offensiv midtbane
Ungdomsklubb
År
1988–1990
Klubber
Liverpool
Klubber*
År Klubber
1990–1999
1999–2003
2003–2005
1990–2005
Liverpool
Real Madrid
Manchester City
Totalt:
274 0(46)
094 00(8)
035 00(0)
403 0(54)
Landslag**
År
1991–1993
1994–2001
Lag
England U-21
England
Kamper (mål)
007 00(1)
037 00(3)

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 20. februar 2011
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 20. februar 2011.

Steven Charles McManaman (født 11. februar 1972 i Liverpool, England) var på 1990- og 2000-tallet en kjent engelsk fotballspiller. Han spilte på midtbanen i to av Europas største klubber – Liverpool og Real Madrid.

Han er den mest suksessrike engelske fotballspilleren utenfor England, om man teller i antall troféer og titler, og han var den første engelske fotballspilleren som vant Europacupen med en ikke-britisk klubb.

Spillerkarriere[rediger | rediger kilde]

Liverpool FC[rediger | rediger kilde]

Han var YTS hos Liverpool FC og signerte profesjonell kontrakt på starten av 1990-tallet under daværende manager Kenny Dalglish. Han gikk gradene på Melwood og skulle senere bli en av klubbens aller største stjerner i klubbens lite suksessfulle periode, hvor de bare vant FA-cupen i 1992 under Graeme Souness og Ligacupen i 1995 under Roy Evans. I sesongen 1991/92 ledet hans samarbeid med Ian Rush og Dean Saunders Liverpool frem til FA-Cup-finalen, der han la opp til Michael Thomas sitt mål. McManaman viste seg som en av Storbritannias største vingtalenter sammen med Ryan GiggsManchester United. I 1995 lagde han begge målene og ble "Man of the Match" i Ligacup-finalen.

I 1997 var han blitt en av de største stjernene på Liverpool og det kom transferforespørsler fra Juventus og FC Barcelona på £12.5 millioner, men McManaman, som den lojale personen han var, ville ikke til noen av dem. Han var en viktig spiller på Liverpool og datidens Middlesbrough FC-manager Bryan Robson sa følgende om McManaman: "Alle vet at hvis de stopper McManaman stopper de Liverpool".

Dessverre var det ikke bare fryd og gammen for McManaman, som sammen med Jamie Redknapp, David James, Jason McAteer og Stan Collymore fikk rykte på seg for å være ei festløve. Samtidig hadde McManaman og co. modell-kontrakter med selskaper som Top Man, Hugo Boss og Armani. Alt det gjorde at de fikk kallenavnet "Spice Boys".

Han fikk til tider kritikk for å score for få mål, men det gjorde han opp for med alle innleggene og oppløpene til klassespillere som Robbie Fowler og senere Michael Owen.

I 2006 kom han inn som nummer 22 på listen "100 Players Which Shook The Kop" og han holder fortsatt rekorden i Liverpool som den spilleren med flest målgivende pasninger.

Real Madrid[rediger | rediger kilde]

Året 1999 forlot McManaman klubben i sitt hjerte og tok turen til Real Madrid, som fikk ham gratis etter den mye omtalte Bosman-dommen. Steve ble dermed den andre engelske spilleren i Real Madrid etter Laurie Cunningham, som spilte der på 1980-tallet, og han var den mest høyprofilerte engelske fotballspilleren som hadde gått til Spania siden Gary Lineker gikk til Barcelona.

Han ble med hele veien til Champions League-finalen i 2000 og ble kåret til banens beste der han scoret på en fantastisk volley i 3-0-seieren over Valencia CF.

Sesongen 2000/01 var en av hans beste og Steve var meget delaktig i gulljakten og innkaseringa av trofeet i Primera Division. Dessverre fikk han mindre og mindre spilletid for Real Madrid da de på den tida valgte ut troppen etter den kommersielle markedsverdien, og ikke etter hvordan man gjorde det på trening. Det er en kjensgjerning at "Macca" alltid var en av de som trente hardest. Dette kom frem i hans biografi "Disneyfication of Real Madrid".

Selv om det ble mindre spilletid viste han sin verdi på banen de gangene han slapp til, noe som resulterte i stor respekt blant de andre stjernene som Ronaldo, Raúl González, Zinedine Zidane, Luís Figo, Guti og Iván Helguera.

McManaman vant sin andre Champions League-medalje i sin tredje sesong for klubben 2002. Påfølgende sesong ble det bare 21 kamper, hvorav 9 fra start, noe som fikk fart i ryktene om en potensiell overgang.

Manchester City[rediger | rediger kilde]

Det året David Beckham ankom klubben mistet McManaman sin plass i laget. Dette resulterte i at han forlot spansk toppserie og vendte nesa hjem til England og Premier League. Med seg på lasset fikk han også Claude Makélélé som gikk til Chelsea, Fernando Hierro som gikk til Bolton og senere Fernando Morientes som endte opp i Liverpool.

Han ble signert av Kevin Keegan og Manchester City hvor han ble lagkamerat med bestevenn og tidligere lagkamerat i Liverpool FC, Robbie Fowler, men på grunn av at han ofte gikk skadet og etter sigende virket umotivert, mistet McManaman plassen på høyrekanten til unge Shaun Wright-Phillips og etter to sesonger i Manchester City la Steve McManaman opp som spiller.

Statistikker[rediger | rediger kilde]

Klubb Kamper* Mål* Periode
England Liverpool 274 46 1989-1999
Spania Real Madrid 94 8 1999-2003
England Manchester City 35 0 2003-2005

* Kun ligakamper.

Han fikk 37 kamper og 3 mål for Englands herrelandslag i fotball.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Liverpool[rediger | rediger kilde]

Real Madrid[rediger | rediger kilde]

Etter spillerkarriéren[rediger | rediger kilde]

Etter endt fotballkarriére har han spilt i fotballfilmen Goal! 2 som handler om en ung mexicaner, Santiago Munez, som, etter å ha briljert for Newcastle, blir hentet til Real Madrid. Filmen heter sågar "Living The Dream". I denne filmen har McManaman en rolle i støtteapparatet rundt laget.

Steve McManaman har også jobbet for sportskanalene ITV og ESPN Star. Fritiden har noen ganger blitt brukt til fotball, da for Liverpool Legends som er et sammensatt lag av gamle Liverpool-spillere og Hong Kong Rangers; et lite fotballag fra Hongkong.

Eksterne Lenker[rediger | rediger kilde]