MTV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MTV
Lansert1. august 1981
LandUSA
HovedkvarterNew York
Eid avParamount Global
Søsterkanal(er)VH1, VH1 Classic, VIVA, Nickelodeon
Nettstedmtv.com (en)

MTV (Music Television) er en amerikansk musikk-tv-kanal basert i New York. Den ble lansert 1. august 1981, der hensikten med kanalen var å spille musikkvideoer guidet på lufta med kjente «VJ-er».

Michael Jackson var den første svarte artisten som viste musikkvideoene sine på MTV. MTV kom med en uttalelse i 2009 der det heter: «MTV skapte ikke Michael Jackson, han skapte oss. Ingen andre rocket VMA som han gjorde! Full respekt fra MTV.»[1]

John Lack, som ledet åpningsshowet, sa følgende: «Ladies and gentlemen, Rock and Roll», og den første musikkvideoen som ble spilt var The Buggles med «Video Killed the Radio Star». Den neste videoen som ble spilt, og som ikke ble like berømt, var Pat Benatar med «You Better Run».

I dag[når?] spiller MTV et begrenset utvalg av musikkvideoer. Utover 1990-tallet ble det satset mer på serier og reality-TV rettet mot tenåringer og unge voksne. Dette økte ytterligere etter millenniumskiftet, noe som gikk på bekosting av kanalens visning av musikkvideoer. I 2010 bestemte kanalen seg for å distansere seg fra begrepet «Music Television», men ville allikevel beholde det gamle navnet. MTVs markedssjef Tina Exarhos uttalte i den forbindelse at: «De som ser på kanalen i dag refererer ikke til MTV som en musikkanal. Det har ikke lenger den samme emosjonelle forbindelsen».[2]

Siden lanseringen har MTV revolusjonert musikkbransjen med slagord som «Jeg vil ha min MTV», noe som har blitt et meget kjent slagord, og er mye brukt på folkemunnene. Konseptet med video jockey ble populært, og ideen om en dedikert video-basert stikkontakt for musikk ble lansert, og både artister og fans fant et sentralt sted for musikk arrangementer, nyheter og tilbud. MTV har også vært referert utallige ganger i populærkulturen av musikere, andre TV-kanaler og-programmer, filmer og bøker.

MTV har senere skapt utallige søsterkanaler i USA og tilsluttede kanaler internasjonalt, deriblant MTV Norge og MTV Europe. MTVs moralske innflytelse på unge mennesker, inkludert eksempler på sensur og sosial aktivisme, har vært grunnlag for debatt i mange år. MTVs beslutning om å fokusere mer på reality har også skapt debatt siden 1990-tallet.

MTV2[rediger | rediger kilde]

1. august 1996 var oppstarten for MTV2, med opprinnelig mål om å spille musikkvideoer kontinuerlig uten reklameavbrudd, siden MTV hadde begynt å dreie innholdet mot programmer som ikke var musikkrelaterte. Dette ble endret på slutten av 2002, og idag viser de musikkvideoer, musikkrelaterte programmer og programmer som er pop- og ungdomskultur-relaterte. Målgruppen er tenåringer og personer tidlig i 20-årene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]