Eufrat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Eufrat
Eufrat
Eufrat
Land Tyrkia, Syria og Irak
Lengde 2 800 km
Nedbørfelt 765 831 km²
Middelvannføring 818 /s
Start Tyrkia
Munning Samløp med Tigris, danner Shatt al-Arab

Eufrat er en elv i det sydvestlige Asia. Elven er 2800 km lang og renner fra fjellene i den østlige delen av Tyrkia. Den renner gjennom Syria og Irak hvor den flyter sammen med elven Tigris og danner Shatt al-Arab, som har sitt utløp i Persiabukta nord for byen Basra.

Eufrat er den vestlige elven i elveparet Eufrat og Tigris i Irak. Ordets opprinnelse kan ha kommet fra assyriske "phrat", som omtrent betyr "oversvømmelse" dvs, hver gang elven gikk over sine bredder så førte det til overflod av hvete osv. Elven mottar ingen tilførsel av vannmengder fra noen bielver, utenom sine kilder i Tyrkia, i sin ferd gjennom Syria og Irak.

Den viktigste bielven til Eufrat innenfor Tyrkias grenser er Akarsu ved Kösedağ fjellet i Sivas provinsen. Den del av elven som ligger i Tyrkia utgjør ca 1263 km. I mellom månedene mars og juni er det økende vannføring. I mellom juli og januar måned er vannstanden mye lavere men likevel er det mye vannføring i elven.

Noen av Tyrkias største damanlegg er bygget på Eufrat elven. Av disse er følgende ferdigstilt; Keban Barajı (Elazığ), Karakaya Barajı (Malatya-Elazığ), Atatürk Barajı (Adıyaman-Şanlıurfa), Birecik Barajı (Birecik) og Karkamış Barajı (Kargamış). I tillegg er to større tunnelprosjekter ferdigstilt, kalt "Şanlıurfa tüneli" som er ment å føre vann fra Eufrat til de karrige jordbruksområdene i Harran dalen.

Spesielt i byen Erzincan i Tyrkia er det ideelle forhold for raftingsporten. Årlig tiltrekker området seg hundrevis av turister som benytter seg av Eufrats høye vannføring.