C.J. Sansom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
C.J. Sansom
Født1952[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Edinburgh
BeskjeftigelseSkribent, historiker, jurist Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Birmingham
NasjonalitetStorbritannia
UtmerkelserSidewise Award for Alternate History (2012) (for: Dominion)

C.J. Sansom, fullt navn Christopher John Sansom (født 1952) er en britisk forfatter av historiske kriminalromaner. Han er født i Edinburgh i Skottland og fikk sin utdannelse ved Universitetet i Birmingham hvor han tok en doktorgrad i historie.[5]

Etter å ha hatt en rekke jobber besluttet han å utdanne seg til advokat (engelsk «solicitor»). Sansom praktiserte juss i Sussex for svakstilte grupper, før han igjen skiftet karriere og ble forfatter på heltid. Sansom bor for tiden i Sussex.[5]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Historisk forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han ble kjent for sin rekke med romaner plassert i Tudortiden i styret til Henrik VIII av England1500-tallet. Hans hovedfigur er advokaten med pukkelrygg, Matthew Shardlake, som først assisteres i sitt arbeid av Mark Poer og deretter av Jack Barak. I Oppløsning og Mørk ild arbeider Shardlake på kommisjon for statsmannen Thomas Cromwell, mens han i Monarken og Åpenbaring arbeider for erkebiskop Thomas Cranmer. I Undergang, som er den hittil siste boken, arbeider han for dronning Katarina Parr, Henriks sjette og siste hustru.

Forfatteren har ingen bestemte planer for serien om Shardlake: «Jeg planlegger bøkene en for en. Jeg liker ikke å binde meg for mye angående framtidige planer. Jeg har en ide, kun en ide, som har et mysterium med «et lukket åsted» i Oppløsning, en «søken» i Mørk ild, en politisk thriller med Monark og nå en seriemorder i Avsløring. Kanskje et rettssakdrama neste gang. Shardlake er tross alt advokat.» [6]

Hans bok Oppløsning ble i september 2012 omarbeidet til radiohørespill for BBC Radio 4.[7] BBC har også bestilt en filmatisering av Oppløsning med skuespilleren Kenneth Branagh i rollen som Matthew Shardlake, og med forventet med filmatisering av de øvrige bøkene.[6]

Semihistorisk forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Han har også skrevet Vinter i Madrid, en thriller lokalisert til Spania i 1940 i kjølvannet av den spanske borgerkrigen.

Sansoms bok Skygge over London er en annerledes politisk spionthriller som foregår i en alternativ historisk tid hvor Hitler og aksemaktene gikk seirende ut av den annen verdenskrig. Tiden er 1952 og tolv år har gått siden Winston Churchill tapte for den ettergivende politiske fløy og England overga seg til det nasjonalsosialistiske Tyskland etter slaget om Dunkerque. Mens den lange og tværende krigen mot Sovjetunionen går sin gang i øst, er det britiske folk underlagt Enoch Powells mørke og autoritære regime. Med seg i en landsforrærersk marionettregjering har han blant annet Lord Beaverbrook, Oswald Mosley og Marie Stopes.

I England fikk romanen blandet mottagelse for dens portrett av Enoch Powell som nazistisk kollaboratør.[8] Journalist Peter Hitchens kalte den for en «barnslig, historisk uvitende bakvaskelse» og oppfordret Sansom til å be Powells familie om unnskyldning.[9] Allan Massie i avisen The Daily Telegraph forsvarte imidlertid portrettet og ga som årsak for sitt forsvar at en når en skal skape en troverdig verden av kontrafaktisk historie er en romanforfatter berettiget til å følge en annen retning, og at han lot en yngre utgave av Powell opptre som quisling ikke uten videre var ulogisk.[10] Boken ble omarbeidet til et ti-episoders hørespill for BBCs Radio 4 i september 2012.

Priser[rediger | rediger kilde]

Mørk ild ble i 2005 tildelt Ellis Peters Dagger-pris av den britiske foreningen for krimforfattere, Crime Writers' Association (CWA). Sansom selv var «Meget høyt anbefalt» da The Dagger in the Library-prisen ble utdelt i 2007 for sin serie om Shardlake.

Oppløsning ble i 2003 tildelt den svenske Flintyxan av tidsskriftet Jury som årets beste historiske kriminalroman[11].

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Serien om Matthew Shardlake, de seks første norske utgivelsene er oversatt av Knut Johansen:

Oversatt av Lars-Erik Sørbotten:

Andre romaner, de norske utgivelsene er oversatt av John Erik Frydenlund:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 12933796X, besøkt 17. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ MAK, PLWABN-ID 9810549519305606[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ NooSFere, oppført som C.J. SANSOM, NooSFere author ID 2147195351, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 197367, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Crown, Sarah (15. november 2010): «CJ Sansom: a life in writing». The Guardian.
  6. ^ a b C.J. Sansom: Biography, BookBrowse
  7. ^ BBC Radio 4: 15 Minute Drama, rolleliste til 1. episode (besøkt 03. juni 2013)
  8. ^ «Enoch Powell widow 'furious' over 'ludicrous' slur that portray her husband as a Nazi sympathiser». Daily Mail. 6. januar 2013.
  9. ^ Hitchens, Peter (13. januar 2013): «We dole out £207bn in benefits. Even lemmings aren't that dumb». Mail on Sunday.
  10. ^ Allan Massie (7. januar 2013): «Enoch Powell was no fascist. But it's not ridiculous for an author to imagine him in a pro-Nazi government» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine.. The Daily Telegraph.
  11. ^ Sydsvenskan.se, Hammarqvist, Anders: Deckarpriser på Bokmässan, publisert 23. september 2006, besøkt 4. juni 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]