Araer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Araer
Ara macao, Ara ararauna og Ara militaris
Ara macao, Ara ararauna og Ara militaris
Vitenskapelig(e)
navn
:
Arini
G.R.Gray, 1840
Norsk(e) navn: ara papegøyer
Hører til: parakitter,
papegøyefugler,
moderne fugler
Antall arter: 18
Habitat: jungel
Utbredelse: Mellom- og Sør-Amerika
Delgrupper:

Araer eller arapapegøyer (Arini) er en gruppe med parakitter som lever vilt i Mellom- og Sør-Amerika. De største araene tilhører de største papegøyene og kan bli opptil en meter lange (hyasintara), målt fra nebbet til ytterst på stjerten.

Papegøyer har i likhet med hakkespetter fire tær på hver fot, to foran og to bak. De er ypperlige klatrere som også bruker venstre fot som griperedskap når de spiser.

Dets naturlige habitat er i skoger, spesielt regnskogene i Mexico, Sentral- og Sør-Amerika. De blir kalt guacamayos eller papagayosspansk og araraportugisisk.

Status[rediger | rediger kilde]

Størstedelen av de ville araene er nå utrydningstruet. Fem arter er allerede utryddet og Brillearaen anses nå som utryddet utenfor fangenskap. Asuraraen er også antakeligvis utryddet da det kun har vært rapportert to pålitelige observasjoner på 1900-tallet. Den største trusselen for ara-populasjonen er den hurtige avskogingen samt den illegale fangingen av fugler for salg.Den kan bli opp til 80-90 år gammel.

Fugler i fangenskap[rediger | rediger kilde]

Araer spiser nøtter og frukt. De liker også å gnage og tygge på forskjellige objekter. De framviser en intelligens i framtredenen og trenger konstant intellektuell stimulasjon for å tilfredsstille sin naturlige nysgjerrighet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Liste over arter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Ara – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Ara – detaljert artsinformasjon