Gulvingerødara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gulvingerødara
Nomenklatur
Ara macao
L., 1758
Populærnavn
gulvingerødara
Hører til
Ara,
araer,
parakitter
Miljøvern
IUCNs rødliste:[1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: terrestrisk, regnskog og tropisk klima
Utbredelse:

Gulvingerødara (Ara macao) er en art i slekten Ara. Arten er ikke truet (LC) av utryddelse.[1] Fuglen overlever som to distinkte underarter.

Gulvingerødara
Ara macao

Nominatformen A. m. macao finnes fra Bolivia i Sør-Amerika og nord til Guatemala i Mellom-Amerika, mens A. m. cyanoptera finnes fra grensestrøkene mellom Costa Rica og Nicaragua i sør og nord til Veracruz i Mexico. Totalbestanden er usikker, men den er færre enn 50 000 individer.[1]

Gulvingerødara har rød grunnfarge på kroppen og hodet. Rundt øyene har fuglen store, nakne hvite hudflekker. Vingene er for det meste blå på oversiden, med feltinnslag av gult og rødt. Fjæra på bakparten er lyse blå, mens halefjæra er bå i ytterkant og røde i midten. På undersiden er vingene grønne, med innslag av rødt fjær på vingens framkant. Halefjærene er hovedsakelig røde på undersiden, men innerste del av stjerten er lyseblå.

Gulvingerødara blir omkring 80 cm lang og veier typisk cirka 1 000 gram. Den nordligste underarten blir noe større enn den sørligste. Sistnevnte har dessuten mer grønn utfarging på vingene, der den nordlige er mer blå.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]