Parakitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Parakitter
Ara ararauna og Ara macao
Ara ararauna og Ara macao
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psittacidae
Illiger, 1811
Norsk(e) navn: ekte papegøyer, parakittfamilien
Hører til: papegøyefugler,
moderne fugler,
fugler
Antall arter: 330+
Habitat: tropisk og subtropisk skog
Utbredelse: de fleste varme steder i verden, flest arter i Australasia, Sør-Amerika og Mellom-Amerika
Delgrupper:

Parakitter eller ekte papegøyer (Psittacidae) er en gruppe fugler med mange arter. Sammen med kakaduer utgjør de gruppen papegøyefugler.

Et fellestrekk for papegøyene er det store og kraftige nebbet. De kalles ofte «krumnebb» på grunn av den krumme formen på oversiden av nebbet. Papegøyene lever av vegetabilsk føde som bær, frukt, nøtter og frø.

De fleste artene er sosiale dyr som lever i flokker og danner livslange parforhold. Noen arter kan bli opp mot en meter lange, mens andre kun blir en knapp desimeter.

Papegøyene er zygodaktyler, noe som betyr at tærne peker både framover og bakover. De har fire tær på hver fot, der to peker framover og to bakover. Dette gjør disse fuglene til svært gode klatrere. Venstre fot brukes til å gripe og håndtere føden med. Øynene sitter på hver sin side av hodet og gir papegøyene et omnidireksjonalt syn, der hele synsfeltet er skarpt.

Noen av artene er flike til å herme lyder fra andre arter, for eksempel mennesker. Papegøyene har derfor blitt populære som kjæledyr. Gråpapegøyen (Psittacus erithacus) er i så måte eksepsjonell. Den er kanskje bedre kjent i Norge under tilnavnet grå jakopapegøye.

Fylogeni[rediger | rediger kilde]

Den systematiske inndelingen av papegøyefugler har vært gjenstand for mye diskusjon gjennom tiden og har blitt endret mange ganger. Forskere har ofte benyttet ulik systematisk inndeling og det har også vært diskusjon om selve artsbegrepet. Systematikken må derfor regnes som midlertidig.

Det er mest vanlig å dele papegøyefugler inn i to undergrupper; kakaduer (Cacatuidae) og parakitter (Psittacidae). Noen velger imidlertid å dele de inn i tre, som i fylogenien nedenfor. I denne er papegøyefuglene på New Zealand skilt ut i en egen gruppe kalt New Zealand papegøyer (Strigopidae). New Zealand papegøyer inneholder videre de to undergruppene Nestorini (Kaka og Kea) og Strigopini (Kakapo). Også omkring denne inndelingen hersker det imidlertid uenighet, i det noen mener at kakapoen (også kalt uglepapegøye og nattpapegøye) er den eneste arten som hører hjemme der.

   Papegøyefugler   
 
 

Psittacidae Rose-ringed Parakeet (Male) I IMG 9141.jpg


 

Cacatuidae Cacatua galerita -perching on branch -crest-8a-2c.jpg 

Strigopidae Kaka (Nestor meridionalis)- Wellington -NZ-8-2c.jpg 

Andre fuglerEksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Psittacidae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Psittacidae – detaljert artsinformasjon


ornitologistubbDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.