Anne Brontë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Anne Brontë
Anne Brontë
Født 17. januar 1820
Thornton i Yorkshire i England
Død 28. mai 1849 (29 år)
Scarborough i Yorkshire i England
Yrke Forfatter

Anne Brontë (17. januar 1820 - 28. mai 1849) var den yngste av de tre Brontë-søstrene; Charlotte er den eldste og Emily er den mellomste. I 1845 utgav de tre søstrene en diktsamling under mannlig pseudonym; Annes var «Acton Bell».

Hun var datter av en fattig irsk prest i den engelske kirke, og hun bodde det meste av livet med sin familie i sognet Haworth på lyngheiene i Yorkshire. I noen år gikk hun på kostskole. Da hun var 19 år forlot hun Haworth og arbeidet som guvernante mellom 1839 og 1845. Etter å ha forlatt sin lærerjobb oppfylte hun sin litterære ambisjoner. Hun skrev et bind poesi sammen med sine søstre, Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell, 1846, og to romaner. Agnes Grey, basert på hennes erfaringer som guvernante, ble utgitt i 1847. Hennes andre og siste roman, The Tenant of Wildfell Hall, som er betraktet som en av de første gjennomført feministiske romaner i ettertiden, kom i 1848. Hennes liv ble altfor kortvarig da hun døde av tuberkulose i en alder av kun 29 år.

Hovedsakelig på grunn av at gjenutgivelsen av The Tenant of Wildfell Hall ble forhindret av Charlotte Brontë etter Annes død, er hun mindre kjent enn sine søstre, Charlotte, forfatter av fire romaner, blant annet Jane Eyre, og Emily Brontë, forfatter av Wuthering Heights (Stormfulle høyder).[1] Imidlertid har hennes romaner, slik som de til hennes søstre, blitt klassikere i engelsk litteratur.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ann Brontë Remembered in Scarborough». www.annebronte.scarborough.co.uk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Anne Brontë – bilder, video eller lyd