Zwartboek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Black Book» omdirigeres hit. For «svarteboken», se The Black Book.
Zwartboek
Fra filmsettet til Zwartboek i Haag i 2005
Generell informasjon
SjangerKrig / Thriller
Utgivelsesår2006
Prod.landNederlandsk
Lengde145 min.
SpråkNederlandsk
Engelsk
Tysk
Hebraisk
Aldersgrense15 (Video) [1] (Norge)
Bak kamera
RegiPaul Verhoeven
ProdusentJeroen Beker
San Fu Maltha
Frans van Gestel
Jos van der Linden
Teun Hilte
ManusforfatterGerard Soeteman
Paul Verhoeven
MusikkAnne Dudley
SjeffotografKarl Walter Lindenlaub
KlippJob ter Burg
James Herbert
Foran kamera
MedvirkendeCarice van Houten
Sebastian Koch
Thom Hoffman
Halina Reijn
Annen informasjon
Budsjett17,8 mill.
Prod.selskapA-Film
Premiere1. september 2006 (Venezia)
14. september 2006 (Nederland)
18. mai 2007 (USA)
2. januar 2008 (Norge) (DVD) [1]
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (nl) · Offisielt nettsted (en)

Zwartboek (engelsk: Black Book) er en nederlandsk krigsthriller fra 2006 regissert av Paul Verhoeven. Hovedrollene spilles av Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman og Halina Reijn. Handlingen er hensatt til andre verdenskrig og handler om en ung jødisk kvinne i Nederland som blir spion for motstandsbevegelsen.

Filmen hadde premiere på Filmfestivalen i Venezia. Filmen er ikke blitt satt opp på norske kinoer, men ble lansert på DVD i 2008.

Filmen ble forholdsvis godt mottatt av anmelderne og har 75% på Rotten Tomatoes.[2] Anmelderne i Dagsavisen og Dagbladet gav den terningkast fem, mens Aftenposten gav den fire.[1]

Ved filmens utgivelse, var filmen den dyreste nederlandske filmproduksjonen noensinne, og også den mest kommersielt suksessfulle.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1944 forsøker den nederlandsk-jødiske sangeren Rachel Stein å gjemme seg for nazi-regimet i det okkuperte Nederland. Et våningshus hun har gjemt seg i, blir ødelagt av bombefly. Hun går til en advokat som har hjulpet familien hennes. Hjulpet av en mann som heter Van Gein, blir Rachel gjenforent med familien sin og går om bord i en båt som skal ta dem og flere andre sørover. Imidlertid blir de tatt i bakhold av det tyske SS, som dreper dem og tar verdisaker fra likene. Rachel var den eneste overlevende, men klarer ikke å flykte fra okkupert territorium.

Ved å bruke et ikke-jødisk alias, Ellis de Vries, blir Rachel involvert i en nederlandsk motstandsgruppe i Haag - under ledelse av Gerben Kuipers. Hun samarbeider også tett med en doktor, Hans Akkermans. Når Kuipers sønn og andre medlemmer blir tatt til fange, godtar Ellis å forføre den lokale SD-sjefen Hauptsturmführer Ludwig Müntze. På en fest ved det lokale SD-hovedkvarteret møter hun Obersturmführer Günther Franken, Müntzes brutale stedfortreder. Hun får jobb som sekretær ved SD-hovedkvarteret, og blir forelsket i Müntze. Han innser at hun er jøde, men bryr seg ikke.

Gjennom en skjult mikrofon som Ellis planter på Frankens kontor, innser de at Van Gein er forræderen som forrådte Rachel, hennes familie og de andre jødene til SS. Mot Kuipers ordre bestemmer Akkermans seg for å bortføre Van Gein. Forsøket deres går galt, og Van Gein blir drept. Franken svarer ved å planlegge å drepe 40 gisler. Men Müntze, innser krigen er tapt, og har vært i forhandlinger med motstandsbevegelsen, motarbeider dette. Müntze blir fengslet og dømt til døden. Motstandsbevegelsen planlegger å redde deres arresterte medlemmer. Men planen blir forrådt, og de finner fengselscellene fylt med tyske tropper. Bare Akkermans og et annet medlem klarer å flykte. Ellis blir deretter arrestert og ført til Franken.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Dagbladet Film
  2. ^ «Black Book». www.rottentomatoes.com. 4. april 2007. Besøkt 15. mars 2016. 
  3. ^ «Zwartboek beste film aller tijden», Cinema.nl Nieuws

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata