Ytre Øydnavatnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ytre Øydnavatnet
LandNorge
FylkeAgder
KommuneLyngdal
Areal 3,39 km²[1]
Høyde 96 moh.[1]
Nedbørfelt 134,24 km²[2]
VassdragAudna
Posisjon
UTM-koord.32V 404870 6468983
Kart
Ytre Øydnavatnet
58°21′05″N 7°22′28″Ø

Ytre Øydnavatnet er en innsjø i Audnedal i Lyngdal kommune i Agder. Sjøen har utløp til elva Audna, og nærmeste tettsted er Konsmo. Arealet er 3,39 km², og vannet ligger 96 meter over havet.[1]

Topografi[rediger | rediger kilde]

Sjøen er i underkant av 10 km lang, og ligger i en naturlig revne i landskapet. Landskapet omkring stiger flere steder bratt. En fjellvegg ved sjøen stiger til om lag 140 meters høyde og fortsetter tilsvarende bratt under vannoverflaten. Enkelte steder er vannet dermed meget dypt. Bunnforholdene er hvit sand som mange steder er dekket av gjørme.

Bergarten i området er grunnfjell med isskurte svaberg som følge av istiden.

Dyre- og planteliv[rediger | rediger kilde]

Det er svært mye småørret i sjøen, som lett lar seg fiske med båt og slepesnøre. Det er oppfordret til å fiske i sjøen for å redusere bestanden av småørret. For øvrig er det ål i sjøen. Inntil om lag 1950-tallet var det også abbor i sjøen. Bever holder til omkring sjøen og bygger beverhytter særlig på vestsiden og langs elven Audna. Det holder til rovfugler som ørn omkring sjøen, og i blant kan man se disse fiske. Ofte kan man se ørn sirkle over sjøen i stor høyde. Langs vestsiden av sjøen er det små områder med gammel eikeskog som trolig ikke ble hogd på grunn av at de er vanskelig tilgjengelig. For øvrig er det mye furu på vestsiden av sjøen, med innslag av lind og svartor. På østsiden er det hovedsakelig granskog.

Det kan falle store snømengder ved vannet, som er isdekket i vintermånedene.

Rekreasjon[rediger | rediger kilde]

Omkring vannet er det mange steder fine hvite sandstrender som gir gode muligheter for å bade. Enkelte strender kan man i praksis kun komme til ved bruk av båt. Det er en offentlig opparbeidet og populær badestrand om lag midt på sjøen, med stor sandstrand, grillplasser, sandvolleyballbane, vannskihopp, toalett og kommunal renovasjon. Området ble rehabilitert i 2007. Det er noe bruk av motorbåt på sjøen, og for øvrig bruk av robåt og kano.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Fylkesvei 460 går langs hele østsiden av sjøen. Audnedal stasjon ligger om lag 1 kilometer fra sørenden av sjøen.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Det er spredt bebyggelse ved riksvei 460 langs den nordlige halvdelen av sjøen. Inntil 1970-tallet var det to matbutikker langs sjøen: den ene i nordenden av sjøen, og den andre om lag midt på sjøen ved Ågedalsstøi.

Det ble etablert et hytteområde ved sjøen ved Ågedalsstøi i 1972. Åsen boligfelt ble begynt bygget overfor hytteområdet i 2004. I sørenden av sjøen ligger det et sagbruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. mai 2015
  2. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Nedbørfelt – Regine-enhet. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 24. mai 2015