Hopp til innhold

Vannski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En mann på vannski

Vannski er en type vannsport hvor man står på ski på vannet, vanligvis etter en motorbåt i fart eller i kabel. I Norge finnes det to slike kabelanlegg. Wakeboard er også en sport som har økt sin popularitet de siste årene.

I Norge finnes det en rekke vannskiklubber som står i tilknytning til Norges Vannski- og Wakeboard Forbund. (Opprettet i 1961). Det arrangeres årlig både Norgescupstevner og Norgesmesterskap.

I vannski konkurreres det i tre grener; hopp, slalåm og trick. Slalåm er klart den mest populære grenen, der det gjelder å kjøre flest mulig bøyer på kortest mulig linelengde. Banen har standardmål verden over og består av 6 bøyer, inngangsport og utgangsport. Det finnes idag ca. 20 slike baner i Norge. Båten er utstyrt med en avansert cruisekontroll som holder konstant hastighet på båten. For menn er maks hastighet 58km/t, mens toppfarten for kvinner er 55 km/t. Det er 11,5 m fra båtbanen ut til bøyene noe som gjør at hastigheten til løperen er langt høyere enn båtens hastighet. På kort line (14 m og kortere) er det ikke uvanlig at løperen kommer opp i hastigheter over 100 km/t idet man akselerer fra bøye til bøye.

Hopp foregår på 2 brede og lange ski, ved at løperen kjører over en hopprampe og prøver å hoppe så langt som mulig. For å få et langt hopp må løperen treffe hopprampen med så stor fart som mulig. Dette gjøres ved å ”kutte” ut på siden av båten for deretter å kutte tilbake mot hoppet for å øke løperens hastighet. Løperen kan ha en fart på 115 km/t idet han/hun treffer hopplata og hopplengden kan bli over 70 m. Vannskihopp på dette nivået krever mye erfaring og god fysisk form.

Hopp

Trick foregår på en eller to små, korte ovalformede ski uten finne. Løperen kjører 2 x 20 sekunder og utfører så mange tricks som mulig. Løperen gjennomfører sitt program eller sett av tricks og får poeng ut ifra vanskelighetsgrad på trick-ene og utførelse. Trick er vannskisportens ”ballettgren” og stiller store krav til balanse og motorikk.

Sporten har fleste tilhengere i USA, men er også svært populær i Australia, Storbritannia og Frankrike.

Norsk landslagsløper på 12meters line.