Hopp til innhold

Sandvolleyball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En sandvolleyballkamp i California

Sandvolleyball[1], også kalt beachvolleyball, er en sport som har utviklet seg fra innendørs volleyball, og som ligner på innendørsidretten.

Idretten har vært en olympisk gren siden OL i Atlanta i 1996.

Inspirert av sandvolleyball har man etablert et annet ballspill, footvolley, som etter hvert har fått utbredelse over hele verden.

Sandvolleyballhall eller sandhall er et innendørs idrettanlegg som har 40-50 centimeter sand lagt på gulvet. En sandhall brukes som oftest til sandvolleyball, sandhåndball eller sandfotball, samt til idrettene beachminton (sandbadminton) eller tambeach.

Regler[rediger | rediger kilde]

De viktigste regelforskjellene er at i sandvolleyball er det bare to spillere på hvert lag, at spillet foregår på sand og at banen er 8 ganger 8 meter istedenfor 9 ganger 9. I tillegg er det en del mer spesifikke regler om ballbehandling og slag.

Det spilles best av tre sett. De to første settene går til 21 poeng, mens et eventuelt tredje og avgjørende tie-break-sett går til 15 poeng. På grunn av vær og vind bytter man side underveis i hvert sett. I de to første settene byttes alltid side når det er spilt 7 poeng, samlet for begge lagene. I tredje settet bytter man side etter hvert femte poeng.

Ballen er en vanlig volleyball, men med lavere trykk enn i innendørs volleyball. Det finnes også spesielle baller.

Banen er 8 x 16 meter. Underlaget skal være løs sand med minst 30 cm sandlag av finkornet type. Baneoppmerkingen skjer vanligvis med snorer eller bånd. Det er ingen angrepslinje eller midtlinje. Det bør også være et friområde på minimum 2-3 meter rundt banen slik at det ikke er farlig for spillerne når de spiller.

Spillerne har ingen spesielle posisjoner på banen, men de må passe på at serverekkefølgen overholdes. Laget har rett til maksimalt tre berøringer og blokkberøring teller som en berøring.

Sandvolleyball i Norge[rediger | rediger kilde]

Norge har siden 1990-tallet vært en av de 4–5 beste nasjonene internasjonalt. Jan Kvalheim fra Skien og Bjørn Maaseide fra Sandnes var de som først nådde høyt internasjonalt nivå og ble verdensmestre i 1995. Jørre Kjemperud fra Vikersund og Vegard Høidalen fra Skien er det andre norske herrelaget som kjempet i verdenstoppen og de ble europamestre i 1997 og tok bronse i VM i 2001. I OL i Sydney i 2000 deltok både Kvalheim/Maaseide og Kjemperud/Høidalen. På kvinnesiden var Kathrine Maaseide fra Sandnes og Susanne Glesnes fra Bergen et de første gode lagene på den internasjonale arenaen. Siden 2019 har Norge hatt verdensenerne på herresiden med paret Anders Mol og Christian Sørum.

I 1999, 2000 og 2001 arrangerte Norge World Tour i Stavanger. World Tour er en verdensserie som samler deltakere fra over 50 nasjoner og spilles i mange land. VM i sandvolleyball 2009 ble arrangert i Stavanger.

NM i sandvolleyball har blitt arrangert årlig siden 1993 og junior-NM i sandvolleyball årlig siden 1997.

Kjente norske sandvolleyballspillere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVBF 75 ÅR». Besøkt 10.10.2021. «Styret i Norges Volleyballforbund slo raskt fast at idretten på norsk skulle hete sandvolleyball.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]