Sandvolleyball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En sandvolleyballkamp i California

Sandvolleyball, også kalt strandvolleyball eller beachvolley, er en sport som har utviklet seg fra innendørs volleyball, og som ligner på innendørsidretten.

De viktigste regelforskjellene er at i sandvolleyball er det bare fire spillere på banen, at spillet foregår på sand og at banen er 8 ganger 8 meter istedenfor 9 ganger 9. I tillegg er der endel mer spesifikke regler om ballbehandling og slag.

Det spilles best av tre sett, i motsetning til i innendørs volleyball, der det spilles best av fem sett. Det byttes alltid side når man kommer til 7 poeng, samlet for begge lagene. Hvert av de første to settene går til 21 poeng i sandvolleyball (25 i innendørsvolleyball), mens det avgjørende tie-break-settet etter uavgjort i sett går til 15 som i innendørsvolleyball.

Idretten har vært en olympisk gren siden 1996.

Norge har vært en av de 4–5 beste nasjonene internasjonalt, overraskende nok, siden innendørs volleyball i Norge hittil ikke har hentet gode internasjonale resultater. VM i Sandvolleyball 2009 ble arrangert i Stavanger.

Inspirert av sandvolleyball har man etablert et annet ballspill, footvolley, som etter hvert har fått utbredelse over hele verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.