Sandvolleyball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En sandvolleyballkamp i California

Sandvolleyball, også kalt beachvolleyball[1], er en sport som har utviklet seg fra innendørs volleyball, og som ligner på innendørsidretten.

De viktigste regelforskjellene er at i sandvolleyball er det bare fire spillere på banen, at spillet foregår på sand og at banen er 8 ganger 8 meter istedenfor 9 ganger 9. I tillegg er det en del mer spesifikke regler om ballbehandling og slag.

Det spilles best av tre sett, i motsetning til i innendørs volleyball, der det spilles best av fem sett. Det byttes alltid side når man kommer til 7 poeng, samlet for begge lagene. Hvert av de første to settene går til 21 poeng i sandvolleyball (25 i innendørsvolleyball), mens det avgjørende tie-break-settet etter uavgjort i sett går til 15 som i innendørsvolleyball.

Idretten har vært en olympisk gren siden OL i Atlanta i 1996.

Ballen er en vanlig volleyball, men med lavere trykk enn i innendørs volleyball. Det finnes også spesielle baller.

Banen er 8 x 16 meter. Underlaget skal være løs sand med minst 30 cm sandlag av finkornet type. Baneoppmerkingen skjer vanligvis med snorer eller bånd. Det er ingen angrepslinje eller midtlinje. Det bør også være et friområde på minimum 2-3 meter rundt banen slik at det ikke er farlig for spillerne når de spiller.

Spillerne har ingen spesielle posisjoner på banen, men de må passe på at serverekkefølgen overholdes.Laget har rett til maksimalt tre berøringer og blokkberøring teller som en berøring.

Norge har vært en av de 4–5 beste nasjonene internasjonalt. Jan Kvalheim fra Skien og Bjørn Maaseide fra Sandnes var de som først nådde høyt internasjonalt nivå og ble verdensmestre i 1995. Jørre Kjemperud fra Vikersund og Vegard Høidalen fra Skien er det andre norske herrelaget som kjempet i verdenstoppen og de ble europamestre i 1997 og tok bronse i VM i 2001. I OL i Sydney i 2000 deltok både Kvalheim/Maaseide og Kjemperud/Høidalen. På kvinnesiden var Kathrine Maaseide fra Sandnes og Susanne Glesnes fra Bergen et de første gode lagene på den internasjonale arenaen.

I 1999, 2000 og 2001 arrangerte Norge World Tour i Stavanger. World Tour er en verdensserie som samler deltakere fra over 50 nasjoner og spilles i mange land.

VM i sandvolleyball 2009 ble arrangert i Stavanger.

Inspirert av sandvolleyball har man etablert et annet ballspill, footvolley, som etter hvert har fått utbredelse over hele verden.

Kjente norske sandvolleyballspillere[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NVBF 75 ÅR». Besøkt 10.10.2021. «Styret i Norges Volleyballforbund slo raskt fast at idretten på norsk skulle hete sandvolleyball.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.