Longyearbyen skole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Longyearbyen skole
LandNorge
Grunnlagt1920
KommuneLongyearbyen
RektorFrode Westby Thorstad
Klasser13
Elever274
Ansatteca. 57
Nettstedwww.lybskole.no
Beliggenhet
Kart
Longyearbyen skole
78°12′36″N 15°36′47″Ø

Longyearbyen skole er en grunnskole med skolefritidsordning og en avdeling for videregående opplæring i LongyearbyenSpitsbergen, Svalbard.[1] Longyearbyen skole er en kombinert barne- og ungdomsskole med elever fra 1.–10. trinn. I tillegg har skolen en videregående avdeling, samt SFO. Per april 2023 hadde den 274 elever, fordelt på grunnskole (238 elever) og videregående avdeling (36 elever).

Longyearbyen skole har rundt 57 ansatte. I tillegg til det pedagogiske personalet, jobber assistenter/fagarbeidere både i grunnskole og i skolefritidsordningen. Skolen har videre en administrasjonsmedarbeider/spesialkonsulent, og en miljøarbeider (80 % stilling). Avdelingsledere har som deler av sin stilling rådgiverfunksjonen for ungdoms- og videregåendetrinn og undervisningspersonell funksjon som ressurslærer/lærerspesialist.

Skolens ledelse består av avdelingsleder for første til fjerde trinn, avdelingsleder for femte til syvende trinn, avdelingsleder for åttende til tiende trinn, og avdelingsleder for videregående avdeling.

Videregående avdeling har for skoleåret 2022/23 22 elever på studiespesialisering, 14 elever på bygg og anleggsteknikk/ YSK.

Ansvaret for Longyearbyen skole ble fra 1. januar 2007 overført fra staten til Longyearbyen lokalstyre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Longyearbyen skole ligger langs vei 100 sammen med Svalbardhallen til venstre, mot Longyearbyen sentrum

Allerede i det første driftsåret til Store Norske Spitsbergen Kulkompani var det undervisning i Longyearbyen, og frem til 1919 var det fem til ti barn som fikk undervisning. Fra høsten 1920 ble det opprettet ordinær skoledrift i en liten brakke på Skjæringa. I det første året ble undervisningen gitt i et lokale på 12 kvadratmeter, med åtte elever og én lærer. Da den første kirken stod ferdig i 1921, ble kirkens leseværelse tatt i bruk som skole og arealet økte til 20 kvadratmeter. I 1937 ble bruksskolen i Longyearbyen lovfestet, og året etter stod en egen skolebygning ferdig.

I forbindelse med evakueringen av befolkningen i perioden 1942–45, ble undervisningen avholdt på et slott i Storbritannia. Da befolkningen kom tilbake etter krigens slutt, var både skolen og resten av byen nedbrent. Skolen fikk da tilhold i midlertidige lokaler i et hus på Haugen. I 1951 fikk skolen to rom, ett for de eldste elevene og ett for de yngste, i det da nye forsamlingshuset, Huset.

I 1971 stod en ny skole ferdig på Haugen, midt i Longyeardalen. Norges siste verksskole ble avviklet i 1976 og Staten, ved Kirke- utdannings- og forskningsdepartementet, overtok driften av skolen fra Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Longyearbyen skole». Skoleporten. Utdanningsdirektoratet. Besøkt 30. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]