Yitzhak Navon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yitzhak Navon
Yitzhak Navon 1.jpg
Født9. april 1921[1][2][3][3]Rediger på Wikidata
Jerusalem[4]Rediger på Wikidata
Død7. november 2015[1][2][3][3]Rediger på Wikidata (94 år)
JerusalemRediger på Wikidata
Gravlagt Nation's Great Leaders Graves[5]Rediger på Wikidata
Ektefelle Ofira NavonRediger på Wikidata
Utdannet ved Det hebraiske universitetet i JerusalemRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, skribent, dramatiker, lærer, diplomatRediger på Wikidata
Parti Alliansen, Rafi, MapaiRediger på Wikidata
Nasjonalitet IsraelRediger på Wikidata
Utmerkelser Storkors av Den sivile fortjenstorden (2003)[6]Rediger på Wikidata
Signatur
Yitzhak Navons signatur

Yitzhak Navon (født 9. april 1921 i Jerusalem, død 6. november 2015 samme sted) var en israelsk politiker. Han var i perioden 19. mai 1978 til 5. mai 1983 Israels femte president.

Navon var den første israelske presidenten som ble født i Jerusalem. Alle tidligere presidenter ble født i Det russiske keiserdømmet og gjennomførte aliyah til Israel.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yitzhak Navon var sønn av Yosef og Miryam Navon, og nedstammet fra en sefardisk rabbinerslekt. På farssiden nedstammet han fra spanske jøder som var kommet til Tyrkia etter utvisninger av jøder fra Spania i 1492. Familien (Baruch Mizrahi-familien eller Al Mashraki) flyttet til Jerusalem i 1670.[trenger referanse] På morssiden nedstammet gan fra den marokkansk-jødiske kabbalist Chaim ibn Attar, som emigrerte til Palestina og slo seg ned i Jerusalem i 1742.[trenger referanse]

Under sin høyere skolegang ble han godt fortrolig med islamske og arabiske tekster. Han underviste i hebraisk litteratur i noen år. Navon ble med i Haganahs enhet for arabisk etterretning som virket i det skjulte i Jerusalem. Han avlyttet også British Army.[trenger referanse] Han behersket flytende arabisk, hebraisk, ladino, fransk og engelsk.[trenger referanse]

Senere ble han sendt av den israelske utenrikstjenesten til Uruguay og Argentina for å bistå med jakten på nazister.[trenger referanse]

Politiker[rediger | rediger kilde]

I 1951 ble Navon ansatt som politisk sekretær for Israels første statsminister, David Ben-Gurion. Året etter ble han utnevnt til Ben-Gurions byråsjef. Han forble i denne stillingen under statsminister Moshe Sharett også. I 1963 ble Navon utnevnt til avdelingsleder i departementet for utdanning og kultur. To år senere ble Navon valgt inn i parlamentet Knesset. Etter å ha sittet som president i en periode ble Navon valgt inn i Knesset i 1984, og han fungerte som minister for utdanning og kultur frem til 1990. Han forble medlem av Knesset frem til 1992, hvoretter han forlot politikken for godt.

President[rediger | rediger kilde]

Den 19. april 1978 ble Navon nominert av Knesset til den femte presidenten i Israel. Det var ingen andre kandidater, og Navon fikk 86 av 120 stemmer i Knesset mens 23 parlamentsmedlemmer avla blanke stemmer.[trenger referanse] Han tiltrådte som president den 29. mai 1978. Han var den første presidenten med små barn som flyttet inn i Beit HaNassi,[trenger referanse] presidentens residens i Jerusalem.

Eks-president[rediger | rediger kilde]

I 1983 avsto Navon fra muligheten om en andre periode som president. I stedet vendte han tilbake til politikken. Han ble den første israelske eks-presidenten som noen gang gjorde dette.[trenger referanse] Meningsmålingene viste at Navon var mer populær enn Shimon Peres, og Peres ble derfor presset til å tre til side og la Navon å overta partiledelsen.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Yitzhak Navon, biography/Yitzhak-Navon
 2. ^ a b Autorités BnF, Yitzhak Navon, 150945331
 3. ^ a b c d Store norske leksikon, Yitzhak Navon, Yitzhak_Navon
 4. ^ http://www.knesset.gov.il/mk/heb/mk.asp?mk_individual_id_t=687, Knesset, חה"כ יצחק נבון
 5. ^ Yitzhak & Ophira Navon's grave.jpg
 6. ^ BOE-A-2003-1884

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Bar-Zohar, Michael (1978). Ben-Gurion. London: Weidenfeld & Nicholson. 
 • Elon, Amos (1971). The Israelis, Founders and Sons. London: Weidenfeld & Nicholson. 
 • Shimoni, Yaacov (1991). Biographical Dictionary of the Middle East. New York, Oxford, Sydney: Facts of the File, the Jerusalem Publishing House. 
 • Zemach, Shlomo (1945). An Introduction to the History of Labour Settlement in Palestine, Zionist Library. Tel Aviv. 
 • Zweig, Ronald W. (1991). David Ben-Gurion, Politics and Leadership in Israel. London, and Yad Izhak Ben-Zvi, Jerusalem: Frank Cass.