Moshe Katsav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Moshe Katsav
Moshe Katsav 2, by Amir Gilad.JPG
Født5. desember 1945 (72 år)
Yazd
Ektefelle Gila Katsav
Utdannet ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem
Beskjeftigelse Politiker, journalist
Parti Likud
Nasjonalitet Israel
Utmerkelser Solordenen (2005), honorary doctorate of Bar Ilan University in Ramat Gan
Israels president
1. august 2000–25. januar 2007
ForgjengerEzer Weizman
EtterfølgerShimon Peres

Moshe Katsav (hebr. מֹשֶׁה קַצָּב Mōšeh Qaṣṣāḇ) (født 5. desember 1945) er en israelsk tidligere politiker som var Israels president fra 2000 til 2007. Hans embedsperiode skulle egentlig utløpe 15. juli 2007, men i juni 2007 gikk han av som følge av overgrepsanklager. Shimon Peres er Katsavs etterfølger.

Moshe Katsav ble født i Yazd, Iran. Mens han fortsatt var en baby flyttet familien til Teheran, og i august 1951 emigrerte de til Israel. Han snakker fortsatt godt persisk. Han ble med i Likud-partiet, og ble borgermester i Kiryat Malachi, en liten israelsk by. Han ble senere valgt til medlem av Knesset.

I juli 2006 skal Katsav ha klaget til riksadvokaten i Israel, Menachem Mazuz, der han hevdet han ble presset av en av sine kvinnelige ansatte. Undersøkelsen snudde raskt mot Katsav ettersom den ansatte, påsto Katsav`s seksuelle forbrytelser mot henne. Det kom frem påstander som hevdet at Katsav hadde seksuelt trakassert opp til 10 kvinner, inkludert den første kvinnen.

Den 22. august 2006 ble Katsav`s hus raidet av politiet som tok med seg datamaskiner og dokumenter. Dette kom bare dager etter at justisminister Haim Ramon trakk seg etter en politietterforskning, som også omhandlet påstått seksuell trakassering. Katsav ble avhørt 23. august av politiet i forbindelse med anklager om seksuell trakassering og korrupsjon. Han ble permittert som president i begynnelsen av 2007. I juni leverte han sin avskjedsansøkning. Han tilsto flere seksuelle overgrep, i bytte mot at riksadvokaten i landet droppet tiltalen om voldtekt. Flere protesterte mot at voldtektstiltalen ble droppet. Riksadvokaten i Israel, Menachem Mazuz, slo fast at Moshe Katsav er en «serie-sexovergriper».

Det var bred fordømmelse av denne avtalen blant den israelske allmennheten og særlig fra organisasjoner viet til kvinners rettigheter. Meningsmålinger viste at så mye som 70 prosent av det offentlige var misfornøyd med avtalen og over 20 000 demonstranter deltok på en demonstrasjon mot avtalen på Rabin Square i Tel Aviv. Til tross for de mange protestene, uttalte statsadvokaten at avtalen ville fortsette som planlagt. Katsav og hans advokater sa at de aksepterte denne avtalen for å unngå en lang og krevende rettssak.

I 2011 ble han dømt til 7 års fengsel for voldtekt og andre seksuelle overgrep, og 125 000 shekel til overgrepsofrene.[1][2] Han avtjener sin straff i Maasiyahu-fengselet i Ramla.[3]

Han er gift med Gila, og de har en sønn, Boaz.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Former President Moshe Katsav gets 7 years in jail for rape». haaretz.com. Besøkt 30. september 2016. 
  2. ^ «Israels tidligere president funnet skyldig i voldtekt». Besøkt 30. september 2016. 
  3. ^ «Bak lås og slå i Israel». Besøkt 30. september 2016. 
  4. ^ «Gila Katsav on rape conviction: 'I feel very bad'». Besøkt 30. september 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]