Longhaibanen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Longhaibanen nær Baoji i Shaanxi

Longhaibanen (kinesisk: 陇海铁路; pinyin: Lǒnghǎi Tiělù) er Folkerepublikken Kinas viktigste jernbanearterie i øst-vest-retning. Den starter i Lianyungang i provinsen Jiangsu og ender opp i Lanzhou i Gansu, og løper gjennom provinsene Jiangsu, Anhui, Henan, Shaanxi og Gansu. Strekningen er 1 759 km lang.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jernbanestasjonen i Zhengzhou, en av de første byene som ble betjent av jernbanelinjen

Konstruksjonen av stykket mellom Kaifeng til Luoyang tok til i 1904, og var ferdig i 1910.

Deretter ble linjen forlenget østover til Xuzhou med ferdigstillelse i 1916, så videre til Haizhou i 1925, og helt frem til Lianyungang i 1934. Vestover ble forlengelsen til Lingbao ferdig i 1927, til Xi'an i 1935, til Baoji i 1936, og til Tianshui i 1945.

Strekningen Tianshui til Lanzhou ble bygget etter at Folkerepublikken Kina var blitt proklamert. Byggingen begynte i april 1950 og var fullført i juli 1953. Dermed var hele Longhaibanen ferdig.

Mellom 1956 til 1970 ble avsnittet mellom Zhengzhou og Baoji oppgradert til dobbeltspor. Samtidig måtte linjen i byprefekturet Sanmenxia omlegges på grunn av byggingen av Sanmenxiareservoaret. Zhengzhou til Shangqiu-avsnittet ble dobbeltspors i 1980.

Større byer på Longhaibanen[rediger | rediger kilde]

Andre jernbanelinjer som krysser Longhaibanen[rediger | rediger kilde]

Longhaibanen i 2009[rediger | rediger kilde]

Longhaibanen er Folkerepublikken Kinas viktigste jernbaneforbindelse mellom øst og vest og en av landets travleste. Den er nå dobbeltsporet hele strekningen, og mellom Xuzhou og Lanzhou er den elektrifisert.